Campagne voor aflossen aflossingsvrije hypotheek

Er zijn nog altijd veel woningbezitters die te maken hebben met een aflossingsvrije hypotheek en die te weinig sparen om aan het eind van de looptijd de schuld te kunnen voldoen. Daarom is er onlangs een campagne gestart door de banken om woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek aan te zetten om te gaan aflossen. Het initiatief is tot stand gekomen door de Nederlandse Vereniging van Banken. Er is zelfs een speciaal motto bedacht om de campagne onder de aandacht te brengen en dat luidt ‘Word ook aflossingsblij’. In het verleden werden er gemiddeld genomen veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten om klanten zo optimaal te laten profiteren van de renteaftrek.

Daar zijn echter beperkingen voor doorgevoerd, zodat een deel van de woningeigenaren met een dergelijke hypotheek tegen het einde van de looptijd in de problemen komt. Bijvoorbeeld als er geen nieuwe hypotheek meer kan worden afgesloten en er onvoldoende is gespaard om het aflossingsvrije bedrag ineens te voldoen. Indien er geen optie is voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek en als er geen spaargeld achter de hand is, kan dat leiden tot een mogelijke verkoop van de woning om daarmee de schuld te voldoen. Het is namelijk niet altijd mogelijk een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld in een situatie waarin er sprake is van een woningeigenaar met pensioen die onvoldoende inkomen heeft om opnieuw geld te lenen. Met het inzetten van de campagne willen de banken de woningeigenaren bewust maken van de mogelijke gevolgen als er niet voldoende gespaard wordt voor de aflossing.