Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Wat is een doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet is sinds jaar en dag één van de populairste kredietvormen op de markt. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit type lening uitblinkt op vlak van flexibiliteit. Veel mensen worden tegenwoordig geconfronteerd met een onstabiele financiële situatie. Dit zorgt er voor dat het afsluiten van een persoonlijke lening te grote risico's met zich meebrengt. Wanneer u bij dit type van krediet één keer niet tijdig betaalt wordt u immers reeds geconfronteerd met een (niet onaanzienlijke) boeterente. Dat is niet het geval bij een doorlopend krediet. Bij deze kredietvorm is het namelijk zo dat u probleemloos reeds afgeloste bedragen kunt opvragen. Klinkt dit voor u als muziek in de oren en wilt u graag meer te weten komen over deze bijzondere kredietvorm? Lees dan snel verder!

Bijzonder flexibele kredietvoorwaarden

Wanneer we het hebben over een doorlopend krediet moeten we uiteraard beginnen met de flexibele voorwaarden van deze kredietvorm in de kijker te plaatsen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat u bij het afsluiten van een doorlopend krediet kunt rekenen op een flexibele einddatum. Dit betekent dat er geen sprake is van een vaste looptijd. Op het eerste zicht lijkt dit uiteraard erg interessant, maar er is ook een niet onaanzienlijk gevaar aan verbonden. Omwille van het ontbreken van een einddatum wordt er ook wel eens naar deze kredietvorm verwezen als zijnde een 'doodlopend krediet'. Veel mensen laten deze lening immers zomaar eindeloos doorlopen, maar vergeten dat ze daar telkens weer niet onaanzienlijke kosten voor moeten betalen.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Kredietspotter
Kredietspotter Rente vanaf 4.5%!

Vrij hoge variabele rente

Bovenstaande brengt ons meteen bij het tweede punt en dat is de rente die in rekening wordt gebracht op een doorlopend krediet. In vergelijking met een persoonlijke lening is er bij deze kredietvorm geen sprake van een vastgestelde, maar wel van een flexibele rente. Dit zorgt er voor dat de rente doorheen de looptijd van de kredietovereenkomst eigenlijk op elk ogenblik kan wijzigen. Dit kan voor u als kredietnemer positief, maar ook negatief uitpakken. Een beetje financiële reserve voorzien is op dit vlak dan ook geen overbodige luxe. Bovendien zorgen de flexibele voorwaarden van een doorlopend krediet er voor dat de rente die wordt aangerekend structureel een stuk hoger ligt in vergelijking met bijvoorbeeld een persoonlijke lening. De verschuldigde rente wordt wel steeds berekend aan de hand van het openstaande kredietbedrag. Wilt u de kosten met andere woorden zo laag mogelijk houden? Dan is het vooral een kwestie van het openstaande bedrag van uw doorlopend krediet tot een minimum te beperken.

Boetevrij extra aflossingen uitvoeren

Het kan ook perfect gebeuren dat u op een zeker ogenblik over wat extra financiële middelen beschikt waardoor u bijvoorbeeld niet meer genoodzaakt bent om in totaliteit van uw doorlopend krediet gebruik te maken. Bij eender welke andere kredietvorm is dit een probleem en zult u genoodzaakt zijn om gewoon netjes de maandelijkse afbetalingen te voldoen. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet. U kunt immers bij een lening als deze zonder probleem één of meerdere extra aflossingen doen zonder dat u daarvoor een boeterente dient te betalen. Bovendien zullen deze extra aflossingen er voor zorgen dat de globale rente die moet worden betaald aanzienlijk lager zal komen te liggen waardoor u twee vliegen in één klap slaat.

Reeds afgeloste bedragen terug opvragen? Geen probleem!

Net zoals het mogelijk is om boetevrij meer af te lossen dan vastgesteld is het bij een doorlopend krediet eveneens mogelijk om reeds afgeloste bedragen terug op te vragen. Ook hiervoor dient er geen rekening te worden gehouden met ook maar enige boete. Het directe gevolg hiervan is echter wel dat de periodieke rente die moet worden betaald hoger komt te liggen. De rente wordt bij een doorlopend krediet zoals eerder reeds aangegeven immers integraal berekend aan de hand van het openstaande bedrag. Hoe hoger dit bedrag, des te meer kosten u dus zult moeten betalen.

Wees aandachtig voor de risico's van een doorlopend krediet!

In de basis is een doorlopend krediet een zeer interessante kredietvorm die in tal van verschillende situaties een structurele oplossing voor een financieel probleem kan betekenen. Dit neemt echter niet weg dat er buiten alle voordelen ook enkele risico's zijn waar u rekening mee zult willen houden. Het feit dat een doorlopend krediet beschikt over zeer flexibele voordelen is voor veel mensen erg interessant, maar er dient ook rekening mee te worden gehouden dat deze niet altijd even veilig zijn. Kenmerkend voor een doorlopend krediet is bijvoorbeeld dat ze vaak langer dan strikt noodzakelijk is wordt aangehouden. Dit is op zich niet erg, ware het niet dat er dan continue kosten verschuldigd zijn. Bovendien is het sowieso erg aanlokkelijk om bij een doorlopend krediet tegen de limiet aan te leunen, niet omdat u het geld echt nodig heeft, maar gewoon omdat het kan. Deze werkwijze hanteren zal er echter altijd voor zorgen dat u over de volledige looptijd van uw doorlopend krediet erg hoge kosten zult moeten betalen. Het is onnodig om te zeggen dat dit uw financiële situatie niet bepaald ten goede komt.

Wat maakt een doorlopend krediet interessanter dan een persoonlijke lening?

Veel potentiële kredietnemers zijn van mening dat de persoonlijke lening en het doorlopend krediet twee elkaar beconcurrerende kredietvormen zijn. Dat is echter helemaal niet het geval. Dit komt omdat deze beide vormen van leningen een compleet andere doelgroep aanspreken. Een kredietnemer die er voor kiest om een persoonlijke lening af te sluiten kiest immers voor zekerheid. Hij is er zich van bewust dat hij maandelijks een bepaald bedrag van het leenbedrag dient af te lossen en voorziet op dit vlak geen structurele problemen. Dit zijn twee zaken die ontbreken bij de doelgroep van een doorlopend krediet.

Mensen die er voor kiezen om een doorlopend krediet af te sluiten zijn immers op zoek naar flexibiliteit. Zij willen altijd over voldoende financiële middelen beschikken wanneer er zich bijvoorbeeld op een zeker ogenblik een interessante investering aandient. Anderzijds kan een doorlopend krediet ook een oplossing bieden aan mensen die vaak moeite hebben met het betalen van hun facturen aan het einde van de maand. Op het ogenblik dat u als kredietnemer nood heeft aan flexibiliteit zult u kunnen vaststellen dat er voor kiezen om een doorlopend krediet af te sluiten voor u eigenlijk de enige, echte beste optie is.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.