Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen kost geld

Iedereen kent de mededeling op radio, TV, internet en drukwerk. Ook GeldLenen.org heeft deze waarschuwing. De balk met "Geld lenen kost geld!". Uiteraard kost geld lenen geld en neemt het risico's met zich mee, deze dient u goed te beseffen voordat u een lening aangaat.

In dit artikel gaan we in op risico's, kleine lettertjes en meer aandachtspunten.

Geld lenen kost geld - Risico's van geld lenen

Vanaf 1 april 2009 zijn alle krediet aanbieders verplicht tot het dragen van het "geld lenen kost geld" logo. Ook de reclames moeten dit beeld bevatten, hierop zijn uitzonderingen geplaatst voor hypotheek gerelateerde reclames.

U heeft het vast al gezien of gehoord, de waarschuwing dat geld lenen geld kost in beeld of spraak. Dit heeft de AFM in het leven geroepen om mensen te waarschuwen dat geld lenen werkelijk geld kost. Veel mensen zagen namelijk niet in dat de aflossing toch wel een aantal duizenden euro's meer kan bevatten dan vooraf gedacht werd. De schuldenproblematiek is de laatste jaren behoorlijk gestegen en op deze manier probeert de AFM de klanten bewust te maken. 89% van de consumenten vonden het plan na onderzoek een goed idee.

Geld lenen kost geld

Risico's van lenen

1. Weet u niet zeker of het wel kan? Doe het niet!
Als u niet weet of u wel kunt gaan lenen doe het dan niet. U moet financieel verantwoord de lening kunnen afsluiten om deze ook in het geheel af te kunnen lossen. Het kan zijn dat diverse aanbieders u op het randje nog een lening aan kunnen bieden maar dit kan later voor financiele problemen zorgen.

2. Niet meer lenen dan noodzakelijk
Als u even geld om handen hebt is dat natuurlijk heerlijk maar vergeet niet dat u het ook terug moet betalen. Leen daarom niet meer dan u echt nodig heeft en voorkom daarmee onaangename verassingen.

3. Meerdere offertes aanvragen
Voordat u een lening af gaat sluiten sluit u meerdere offertes aan. Het is belangrijk dat u alleen gaat lenen bij erkende nederlandse websites met het AFM keurmerk. Zoek de goedkoopste offerte uit en sluit daar de lening af.

4. Koop niet op afbetaling
Op afbetaling kopen is vaak erg duur. U betaald hier soms wel 15 tot 20% rente in vergelijking met bijvoorbeeld 6 tot 10% op een gewone lening. Ookal lijkt het zo mooi dat u een tv kan kopen voor MAAR "20 euro", lees altijd de lettertjes.

5. Geen nieuwe leningen
Sluit geen nieuwe leningen voordat u de oude heeft afbetaald. Als u dit doet werkt u uwzelf verder in de problemen, heeft u echt nog een lening nodig neem dan contact op met een ervaringsdeskundige die u kan helpen om uw financiele situatie in kaart te brengen.

Televisie en radiocommercials beinvloeden de gedachten over het afsluiten van leningen. Het wordt namelijk voorgesteld dat het zeer eenvoudig is om te lenen en consumenten kan er steeds makkelijker over denken om bij geldgebrek maar een lening af te sluiten. Is het echter wel zo verstandig om een lening af te sluiten en wat zijn dan de aandachtspunten als besloten wordt om een lening af te sluiten?

Beinvloeding door reclame
waarschuwing geld lenenDe beeldvorming van consumenten over het afsluiten van leningen wordt door reclame beinvloed, zoals in het begin van het artikel al is vermeld. De uitingen op radio en televisie, waar leningen gepromoot worden doen consumenten geloven dat het de normaalste en simpelste zaak van de wereld is om een lening te nemen. Het is echter altijd aan te raden om de noodzaak van het afsluiten van een krediet in overweging te nemen.

Aandachtspunten
Bij het afsluiten van een lening is het zeker aan te raden om met een aantal aandachtspunten rekening te houden, want zo prachtig als het in de reclame wordt voorgeschoteld is het afsluiten van een lening natuurlijk niet altijd.

De kleine lettertjes en voorwaarden
Bij het zien van een advertentie op televisie over leningen en kredieten is het raadzaam om direct naar de kleine lettertjes onderin beeld te kijken. Daar staat namelijk informatie, de voorgespiegelde voorwaarden van de lening vaak direct weer ontkrachten. Bij het zien van een reclame over een lening is het dus verstandig om ook op de kleine lettertjes te letten, die onderdeel uitmaken van de voorwaarden.

Productinformatie
In de advertentie of reclame van leningen wordt het product natuurlijk aangeboden als een fantastische lening, maar uiteraard wordt alleen positieve informatie verstrekt. Het is dan ook aan te raden om een kijkje te nemen op de website van de kredietaanbieder om te zien wat voor informatie daar over het afsluiten van een lening wordt gegeven, waarbij de voorwaarden kunnen worden doorgenomen.

Aanbieders met elkaar vergelijken
Zodra er voldoende kennis bestaat over de verschillende leenvormen en daaruit een keuze is gemaakt, zal het mogelijk zijn de aanbieders op het gebied van kredieten met elkaar te vergelijken. De meest makkelijke manier is om de vergelijking online te doen, zodat er in korte meerdere aanbieders met elkaar vergeleken kunnen worden. Je kunt gegevens invoeren, zoals het bedrag dat je wilt lenen en kunt zien wat de actuele rente voor de betreffende lening is. Door deze actie bij verschillende aanbieders uit te voeren kan er simpel een vergelijking worden gemaakt. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte biedt natuurlijk nog een beter inzicht in de verschillen.

Advies bij lenen
De kennis over leningen en kredieten kan ontoereikend zijn om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Het is dan ook heel normaal om eerst advies te vragen aan een deskundige over het afsluiten van een lening. Er kan via internet om een persoonlijk advies gevraagd worden, maar er bestaat natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om zelf persoonlijk bij een bank langs te gaan.

Geld lenen renteWel lenen of niet lenen?
Het is altijd handig om geld op een spaarrekening te hebben staan, zodat het niet nodig is om geld te lenen. Daarom wordt altijd geadviseerd om te zien of het echt nodig is om een lening af te sluiten of dat er bijvoorbeeld geld voor gespaard kan worden. Overigens wordt voor het afsluiten van een hypotheek een uitzondering gemaakt, want dat is een gangbare financiering voor het kopen van een woning. Het is wel aan te raden om op zoek te gaan naar een goedkope lening, waar de kosten dus het laagst zijn. Ga niet zonder meer af op bedrijven, die via radio en televisie hun leningen aanprijzen, maar vergelijk dit altijd met andere kredietaanbieders.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.