Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Nieuwe regels voor rentemiddeling bij geld lenen

Nieuwe regels voor rentemiddeling bij geld lenen

Er is met ingang van 1 juli 2019 sprake van de toepassing van nieuwe regels voor rentemiddeling op het gebied van geld lenen. De nieuwe regelgeving komt er onder meer om consumenten een betere bescherming te bieden. Er is al eerder een soortgelijke regel ingevoerd op het gebied van het oversluiten van hypotheken. Nu mogen banken vanaf de datum van invoering geen kosten voor rentemiddeling meer in rekening brengen dan het werkelijk nadeel dat is geleden. Het is bij het vaststellen van een nieuwe rente voor het geld lenen in de vorm van een hypotheek nog mogelijk om een opslag te rekenen. Deze opslag dient onder meer om banken dekking te bieden voor het risico dat de klanten door te verhuizen boetevrij overstappen.

Bij rentemiddeling is er een gelegenheid om tijdens de rentevaste periode de rente te verlagen. Er is dan sprake van een middeling met de actuele marktrente, maar daarbij geldt ook een boeterente die weer in de nieuwe rente wordt opgenomen. Rentemiddeling is niet meer dan een administratieve wijziging en kost dus niet veel geld. Nu zijn er banken die in elk geval tijdelijk met de rentemiddeling stoppen. Dit in verband met het verbod op de toepassing van een opslag. De methodiek dient namelijk een aanpassing te krijgen voor 1 juli. Overigens zijn er ook voor de consumenten een aantal nadelen verbonden aan de nieuwe regels voor rentemiddeling. Er is geen sprake meer van boetevrij aflossen, omdat er geen aflossing plaatsvindt bij rentemiddeling. Het is nog maar de vraag of er sprake is van een gunstige ontwikkeling.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.