Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Renteverhoging geld lenen DUO van de baan

Renteverhoging geld lenen DUO van de baan

De renteverhoging op basis van het systeem van geld lenen bij DUO lijkt van de baan te zijn. De minister van Onderwijs heeft het voorstel voor beraad weer meegenomen naar het kabinet. Dat is duidelijk geworden naar aanleiding van het debat dat met de Eerste Kamer over dit onderwerp is gevoerd. Overigens heeft het Interstedelijk Studenten Overleg net als het Landelijk Studenten Rechtsbureau al laten weten dat het voorstel in strijd is met de wet. Uit juridisch onderzoek van deze organisaties is gebleken dat de renteverhoging voor geld lenen bij DUO het internationaal onderwijsrecht doorkruist. Het voorstel bleek het ook niet te gaan halen in de Eerste Kamer. De bedoeling van het plan is om de rente voor studenten die geld lenen te gaan verhogen.

Meer rente betalen over studieschulden levert in de praktijk dan straks een extra schuld op. De studenten die klaar zijn met hun opleiding en geld hebben geleend bij DUO hebben gemiddeld een schuldbedrag van 21.000 euro. Een renteverhoging leidt over de hele duur van de afbetaling dan tot een extra schuld van 5.000 euro. Leden van de Eerste Kamer denken dat deze maatregel een negatieve invloed heeft op de toegankelijkheid van het onderwijs. Bijvoorbeeld voor kinderen van ouders die geen geld hebben om de studie te betalen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat er sprake is van toenemende stress onder studenten. Een extra schuldenlast heeft wellicht ook tot gevolg dat de stress verergert. Nu lijkt het voorstel dus in elk geval voorlopig van de baan te zijn.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.