Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Flitskrediet

Iedereen kent het wel; aan het eind van de maand toch die paar tientjes tekort. Voor deze problemen zijn er Minileningen, ook wel Flits kredieten ontworpen. Dit zijn kleine kredieten met een korte looptijd. In dit artikel meer informatie hierover.

Flitskrediet

Een flitskrediet is tegenwoordig erg populair en wordt ook wel een minilening, flitslening of sms krediet genoemd. Een flitskrediet kent een laag leenbedrag en een zeer korte looptijd. Bij een minilening kan er vaak niet meer worden geleend dan zevenhonderd euro en de looptijd is vaak gesteld op een periode van maximaal een maand of hooguit drie maanden.

MinileningDoor de korte looptijd en het lage maximale leenbedrag wordt er op deze kredietverstrekkers geen toezicht gehouden door het AFM. Dat is de afkorting voor Autoriteit Financiele Markten.

Ferratum uit Finland is de eerste kredietverstrekker die deze leenvorm in Nederland aanbod per 1 juli 2007. Tegenwoordig kent de markt meerdere kredietverstrekkers voor minileningen, zoals Cashbob, Voorschotje en Minilening.

Enkele aanbieders van flitskredieten:

Ferratum

In 2010 was de maximaal wettelijke rentevergoeding gesteld op vijftien procent, maar de kredietverstrekkers van minileningen berekenen geen rente, maar brengen behandelingskosten in rekening. Deze kosten vallen vaak hoger uit dan de maximale rente die bij wet is vastgesteld. Als de behandelingskosten zouden worden omgerekend tot een rentevergoeding, dan zal de hoogte van het rentepercentage op jaarbasis uit kunnen komen op wel zeshonderd procent.

Er is een wijziging opgetreden in de wet op het Financieel Toezicht, waardoor ook flitskredieten en minileningen voortaan onder het toezicht van de AFM vallen. De wijziging zou eerst worden doorgevoerd per 11 juni 2010, maar er is vertraging ontstaan bij het implementeren van de Richtlijn Consumentenkrediet, waaronder de flitslening valt. Met de wijziging van de wet worden de regels rondom uitingen van reclame voor flitsleningen strenger, maar ook zal de toetsing van de kredietwaardigheid van aanvragers voor flitsleningen gaan gelden. Bovendien moeten de kredietverstrekkers die flitsleningen verstrekken het jaarlijkse kostenpercentage verplicht vermelden op hun website.

In de Verenigde Staten kent men soortgelijke leningen, die worden verstrekt onder de noemer pay day loan. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat de lening kan dienen om de tijd tot de volgende loonbetaling te overbruggen. Met pay day wordt immers de dag van de ontvangst van het loon bedoeld.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.