Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Actierentes

Kredietverstrekkers stunten regelmatig met geweldige aanbiedingen om jou te overtuigen bij hen een krediet te nemen. Deze aanbiedingen maken het erg aantrekkelijk om een lening af te sluiten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van actierentes; rentes die maar voor korte tijd gelden en welke na verloop van tijd verhoogd worden. En dat brengt extra kosten met zich mee.

De actierentes lijken op het eerste oog interessant. Tenslotte hoef je in het begin niet zo veel te betalen als je verwacht. Maar op het moment dat de actieperiode over is, wordt jouw maandelijkse aflossing ineens een stuk hoger. En dat kan ertoe leiden dat jij maandelijks minder geld overhoudt en zo financieel een groot nadeel oploopt. Actierentes zijn dus niet altijd even interessant, maar hoe zit dit in jouw situatie?

De gedachte achter actierentes

Op het moment dat een mooie auto wordt afgeprijsd gaan de verkoopcijfers omhoog. De prijs is lager, dus mensen worden overgehaald om het voertuig toch te kopen. Je bespaart tenslotte geld en er wordt een groot voordeel mee behaald. Op het moment dat jij een jaar rijdt, moet jij plotseling extra voor het voertuig gaan betalen, en deze kosten lopen iedere maand door. Dit is dezelfde gedachte achter actierentes.

Door de rente verlagen, wordt de lening een stuk interessanter. Hierdoor sluiten een groot aantal mensen de lening af. Maar na verloop van tijd worden de kosten van de lening verhoogt. Er wordt een hoger rentepercentage gehanteerd of de aflos- en administratiekosten gaan omhoog. Je betaalt vanaf dat moment niet langer de actierente, en moet gewoon een hoog bedrag voor de aflossing van de lening betalen.

Het meest vervelende voor consumenten is dat de rente die volgt op de actierente een stuk hoger uitvalt. Dat wordt door de kredietverstrekkers als compensatie voor het verlies van de actierentes opgesteld. Oftewel: nadat de actieperiode voorbij is gaan jouw maandelijkse kosten aanzienlijk omhoog. Over de totale looptijd gezien, betaal jij dus aanzienlijk meer dan bij een kredietverstrekker die geen actierente hanteert.

Hoe gevaarlijk zijn actierentes?

Uiteindelijk komt het ook bij actierentes erop neer dat je voorzichtig moet zijn voordat jij de lening afsluit. Het klinkt erg aantrekkelijk om het eerste jaar 2,5% rente minder te betalen, maar je moet weten dat de hoogte van de rente uiteindelijk gecompenseerd wordt en na een jaar of twee jaar hoger zal uitvallen. En hier kun je flink door in de problemen raken op het moment dat jouw inkomen niet omhooggaat. Je houdt iedere maand hetzelfde over en moet tegelijkertijd meer aflossen. Dit zijn voor veel mensen de momenten waarop het spaargeld moet worden aangesproken waardoor geplande aankopen, zoals een vakantie, wegvallen.

Als jouw grootste reden om te kiezen voor een specifiek krediet ligt bij het feit dat er een mooie korting op de rente wordt gegeven, is het goed om te overdenken of het inderdaad een goed idee is om voor dit krediet te kiezen.

Leningen zonder actierentes

Heb je een goede lening gezien waar een actierente wordt gehanteerd? Dan kan het interessant zijn om deze lening bij jouw huidige bank of kredietverstrekker voor te leggen. Zij kunnen eventueel een alternatief voor deze lening voorleggen, waardoor jij toch het gewenste krediet kunt verkrijgen. Omdat ook jouw huidige bank op zoek is naar nieuwe kansen om krediet te verstrekken, is de kans aanwezig dat zij de lening verstrekken en hier geen gevaarlijke actierentes aan hangen. Je weet dus altijd vooraf wat je betaalt en loopt niet het risico dat de rente plotseling omhooggaat.

Pas op voor kredietverstrekkers met aanbiedingen

Je hoort tegenwoordig vaker over verstrekkers die met vervelende voorwaarden komen waardoor mensen zich achteraf opgelicht voelen. De rentepercentages worden na een actie verhoogd, er worden torenhoge kosten voor de administratie berekend en de totaalkosten van het krediet stijgen iedere maand. Je moet dit absoluut voorkomen, want het zal er alleen maar in resulteren dat jouw huidige inkomen en spaarkapitaal wordt aangetast.

Blijf daarom weg bij kredietverstrekkers die jou proberen binnen te halen door allerlei aanbiedingen te bedenken en actierentes te hanteren. Alleen dan kun jij voorkomen dat je met een slechte partij in zee gaat, en kun jij zorgen dat jij bij jouw huidige bank toch de lening krijgt die jij nodig hebt.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.