Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Belastingdienst en een lening

Als u een lening afsluit heeft u meer geld te besteden. Maar hoe zit dit met de Belastingdienst? Ziet deze dit als vermogen? In dit artikel gaan we hierop in.

Belastingdienst en een lening

Als iemand een lening heeft, dan is mogelijk om als er aan de voorwaarden wordt voldaan om de rente van deze lening als aftrekpost te gebruiken bij de aangifte. Voor 2001 kon de rente van alle leningen gebruikt worden als aftrekpost, maar tegenwoordig zijn er strenge voorwaarden aan verbonden.

Bij het geld lenen voor het kopen van een huis of om de woning te onderhouden of te verbeteren mag de rente van de lening of hypotheek te vermelden in box 1. De woning moet dan wel als hoofdverblijf gebruikt worden. De lening mag ook een doorlopend krediet of persoonlijke lening zijn in plaats van een hypotheek, als er maar voldaan wordt aan de voorwaarden. De aftrek van rente vermindert het belastbaar inkomen, waardoor er fiscaal voordeel wordt genoten en er minder inkomstenbelasting hoeft te worden betaald.

BelastingdienstHet is in voorkomende gevallen mogelijk om de lening af te trekken in box 3, aangezien de lening als een schuld wordt beschouwd. Door deze aftrek hoeft er minder belasting te worden betaald over het eigen vermogen. De lening moet dan wel boven een bepaalde drempel uitkomen en het bedrag daarvan kan elk jaar veranderen, zodat bij voor actuele bedragen de informatie moet worden opgezocht.

Ook aan de aftrek van de geld lening in box 3 zijn voorwaarden verbonden zoals dat de lening besteed moet zijn aan consumptieve doeleinden of om aandelen mee te financieren, maar ook om het geld bijvoorbeeld voor een studie te gebruiken.

Samenvatting:

- De rente van een geld lening kan fiscaal aftrekbaar als deze wordt gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van het huis, dat als hoofdverblijf dient.

- Geld leningen kunnen als aan de voorwaarden wordt voldaan in mindering gebracht worden in box 3, waardoor er minder belasting wordt betaald over het eigen vermogen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van de belastingdienst of naar de belastingtelefoon (gratis) op 0800-0543.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.