Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen rente

Als u een lening afsluit komt u voor een groot scala aan verschillende kosten te staan. De belangrijkste kostenpost is wellicht de rente, maar hoe berekenen de krediet vertrekkers deze? In dit artikel gaan we in op de effectieve rente.

Geld lenen rente

Met de effectieve rente wordt de maandelijkse rente bedoeld, die daadwerkelijk wordt betaald over de hypotheekschuld. In de effectieve rente zijn de extra kosten al ingecalculeerd zoals de afsluitprovisie en het moment waarop betaald wordt. De effectieve rente hoeft dan ook niet gelijk te zijn aan de nominale rente.

Effectieve rente

De effectieve rente laat de werkelijke betaalde rente zien en daardoor is de effectieve rente ook een eerlijk instrument om de financiële producten zoals leningen, maar ook spaarrekeningen te vergelijken. Het lastige van de effectieve rente is dat het voor veel consumenten moeilijk is om zelf de echte effectieve rente te berekenen. Dit wordt mede veroorzaakt door het gegeven dat er bij spaarvormen en beleggingsvormen transactiekosten worden berekend.

Dergelijke kosten maken dat wiskundige berekeningen en vergelijkingen om de effectieve rente te berekenen erg ingewikkeld zijn. De kosten zijn niet alleen afhankelijk van de spaarvorm, maar onder meer van waar de spaarder zelf voor kiest. In het geval de transactiekosten pas berekend worden aan het einde van de spaartijd, dan zal de effectieve rente weer afhankelijk zijn van de spaarperiode. De effectieve rente is dan afhankelijk van het moment wanneer de spaarder het geld zal opnemen.

In advertenties voor leningen wordt de effectieve rente vaak vermeld. Naast het kijken en vergelijken van de effectieve rente is het ook verstandig om naar andere kosten te kijken zoals naar de premie voor een levensverzekering.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.