Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Verschillende kosten bij geld lenen

Als u een lening afsluit komt u te staan voor verschillende soorten kosten. Enkel het rente tarief zal een lastige berekening maken aangezien u lastig kunt berekenen wat uw lening uiteindelijk gaat kosten.

In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten kosten bij het lenen van geld.

Verschillende kosten bij geld lenen

De kosten van een lening bestaan uit verschillende onderdelen. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van de soort lening die u afsluit. Als eerste begint u bij het afsluiten van de lening. Vaak betaalt u daar al administratiekosten. Deze kosten zijn zeer afhankelijk van de partij waarbij u de lening afsluit, evenals de grootte van de lening. Over het algemeen vallen deze bedragen erg mee. Behalve dan als u gebruik maakt van een tussenpersoon om uw lening af te sluiten, die zal vaak ook een soort van provisie in rekening brengen. Dit is namelijk waar deze persoon zijn brood mee verdient. Het kan zijn dat u hier niets van ziet en dat de kredietverstrekker deze provisie betaalt, maar uiteindelijk bent u toch altijd degene die voor deze kosten op moet draaien.

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Kredietspotter
Kredietspotter Rente vanaf 4.5%!

Rente

Kosten van een lening

Een lening afsluiten die rentevrij is kunt u misschien wel bij familie doen, maar als u geld gaat lenen van een kredietverstrekker absoluut niet. Rente is namelijk waar dergelijke bedrijven van leven. De rente is een vergoeding die u betaalt voor het lenen van een bepaald bedrag. Deze wordt meestal bepaald aan de hand van een percentage over de hoogte van dat bedrag.

Het kan zijn dat u elke maand een vaste rente betaalt, maar het is ook mogelijk dat de rente elke maand verandert, afhankelijk van hoeveel u aflost. Dit is iets dat u moet bespreken met de partij waarbij u de lening afsluit.

Rentetarieven

De hoeveelheid rente die u betaalt over uw lening verschilt van tijd tot tijd. Zeker in onzekere economische tijden kunnen de rentes nogal eens fluctueren. De rente die u betaalt is afhankelijk van de rente die de kredietverstrekkers moeten betalen om zelf geld te lenen. Deze rente is dan ook zeer afhankelijk van de economische situatie in de wereld. Als het economisch goed gaat zijn de rentes over het algemeen hoger dan wanneer het slecht gaat. Juist om de kredietverstrekkers te stimuleren om meer geld uit te lenen zijn de rentes op de wereldmarkten nu zeer laag te noemen. Hierdoor betaalt u nu ook relatief weinig rente als u nu een lening af gaat sluiten.

Aflossing

Als u een lening afsluit is het ook de bedoeling dat u deze op een gegeven moment weer aflost. Dit gebeurt over het algemeen in stappen, en niet in één keer. Op deze manier zijn zowel u als de kredietverstrekker er zeker van dat er geld overgemaakt wordt. Daarnaast hoeft u niet bang te zijn dat u in één klap opeens duizenden euro's terug moet gaan betalen. Juist door het te verdelen bestaat er voor beide partijen veel minder risico. De aflossing bespreekt u tijdens het afsluiten van de lening. Over het algemeen worden er elke termijn gelijke bedragen afgelost, maar het kan ook zo zijn dat er gekozen wordt voor een ander model. Een veel gebruikte methode is bijvoorbeeld het annuïteitenmodel.

Hierbij wordt er elke maand eenzelfde bedrag betaalt aan de kredietverstrekker, maar verandert de samenstelling ervan. Dit bedrag bestaat namelijk uit rente en aflossing. In het begin zal er meer rente dan aflossing betaalt worden, maar na een tijdje wordt de aflossing juist meer en de rente minder. Dit is een vorm die veelvuldig voorkomt bij hypotheken. Ook consumptieve kredieten maken steeds meer gebruik van deze vorm, omdat mensen het fijn vinden om vastigheid te hebben. Zo weten ze elke maand weer dat er een bepaald bedrag afgeschreven wordt. Dit bedrag is dan elke periode gelijk, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Hoe dit bedrag samengesteld wordt is voor de consument meestal niet van belang.

Totale kosten

De totale kosten van een lenig bedragen dus de administratiekosten, rente en aflossing. De aflossing kunt u echter eigenlijk niet zien als kosten, want het is gewoon een terugbetaling van de lening. Hoeveel geld u precies kwijt bent aan uw lening kunt u dus berekenen door het bedrag van het geld dat u leent af te halen van het bedrag dat u in totaal terug zult moeten betalen. Over het algemeen zult u hier best wel van schrikken, want geld lenen is zeker niet goedkoop!

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.