Lening aanbieders
Lening vormen
Informatie
Laatste nieuws
Gevaren van achteraf betalen
Over de mogelijkheid beschikken om achteraf een bepaalde aankoop te betalen lijkt op het eerste zicht voor veel mensen uiteraard zeer interessant, maar het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er eveneens bepaalde risico's aan verbonden zijn. Wie zegt er namelijk dat je op het ogenblik dat er moet worden betaald over voldoende financiële middelen zal beschikken? Bovendien bestaat het gevaar dat je er niet uitsluitend voor kiest om één bepaald artikel of één specifieke dienst aan te kopen of af te sluiten, maar meerdere. Het spreekt voor zich dat op deze manier de schuld alleen maar kan oplopen met alle gevolgen van dien. Wil je, je ook bewust zijn van de gevaren van achteraf betalen? Wij zetten ze graag even uitgebreid voor jou op een rijtje op deze pagina.
Wat wanneer je de aankoop of dienst niet kan betalen?
Eén van de voorwaarden waar je rekening mee dient te houden wanneer je achteraf een bepaalde aankoop of dienst wenst te betalen gaat schuil in het feit dat de betaling moet gebeuren binnen bijvoorbeeld een termijn van 14 of 30 dagen. Wanneer je dan plots niet over voldoende financiële mogelijkheden beschikt heb je een probleem. In dat geval kunnen er namelijk meteen kosten in rekening worden gebracht op de factuur waardoor de schuld uiteraard alleen maar verder oploopt. Blijft de factuur onbetaald, dan zal deze van rechtswege worden ingevorderd met alle vervelende gevolgen van dien.
Mogelijkheid tot het gespreid afbetalen van een aankoop
Er bestaan vandaag de dag zogenaamde consumentenkredieten die het mogelijk maken om een bepaalde, grote en dure aankoop zoals bijvoorbeeld een nieuwe televisie gespreid over een specifieke periode te kunnen afbetalen. Een dergelijk krediet is relatief eenvoudig af te sluiten in bijvoorbeeld de winkel waar het toestel in kwestie wordt verkocht. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat je op deze manier altijd meer zal betalen dan wanneer je het artikel in kwestie in één keer betaalt. De rente die op dergelijke kredieten wordt aangerekend is bovendien veelal niet mis waardoor het prijskaartje aanzienlijk de hoogte in wordt geduwd. Op het eerste zicht kan ook het gespreid afbetalen van een bepaalde, niet onaanzienlijke aankoop dus interessant lijken, ware het niet dat je altijd meer geld kwijt bent.
Risico's van achteraf betalen niet onderschatten
Voor veel mensen biedt achteraf betalen de mogelijkheid om artikelen aan te kopen die ze anders nooit in huis zouden kunnen halen. Dat lijkt op het eerste zicht natuurlijk fantastisch, maar het werkt ook zeer verslavend. Dit maakt dat één aankoop er al snel twee of drie of nog meer worden. In het bijzonder wanneer je er voor kiest om de aankopen gespreid af te betalen kan dit er voor zorgen dat je met een maandelijkse afbetaling wordt geconfronteerd die alles behalve onaanzienlijk is. Je zou bijgevolg de eerste niet zijn die op deze manier in de financiële problemen komt. Hoewel het in principe geen kwaad kan om een bepaalde aankoop pas na een zekere termijn te betalen moet je er toch altijd waakzaam voor zijn dat je financiële zekerheid niet in het gedrang komt.
Lees altijd goed de voorwaarden
Wil je toch een bepaalde aankoop doen en deze achteraf betalen? In dat geval is het altijd interessant en eigenlijk noodzakelijk om goed de voorwaarden van de aankoop door te nemen. Hoeveel tijd heb je bijvoorbeeld om de aankoop te betalen en wat zijn de gevolgen wanneer je iets meer tijd nodig hebt? Kan de winkel in kwestie het artikel ook terugnemen en ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk factoren waar je altijd rekening mee dient te houden indien je er voor wenst te kiezen om een bepaalde aankoop of dienst achteraf te betalen.