Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Contractbreuk bij uw lening

Door bepaalde omstandigheden kan het zijn dat u echt niet meer uw lening af kunt betalen. Als eerste geldt natuurlijk dat u hierover uw krediet instantie moet informeren en wellicht een tijdelijke maatregel kunt treffen. Lukt dit niet, dan zal het bedrijf maatregelen nemen.

In dit artikel leest u de stappen en mogelijkheden als u uw lening niet meer af kunt betalen.

Contractbreuk bij uw lening

Als u uw lening niet meer kan afbetalen heeft u waarschijnlijk een behoorlijk groot probleem. Een kredietverstrekker zal er namelijk alles aan doen om zijn geld terug te krijgen. U kunt natuurlijk proberen om de lening wat langer te laten doorlopen en op een later tijdstip wat meer af te betalen, maar het is zeer afhankelijk van uw financiële geschiedenis en gewilligheid van de kredietverstrekker of hij hier mee akkoord gaat. Daarnaast bestaat de kans dat u een boete krijgt in de vorm van een hogere rente, omdat u zich niet aan de afspraken die u in het contract heeft staan heeft gehouden.

Onderpand

Bij sommige leningen is het nodig om een onderpand op te geven. Als u bijvoorbeeld een lening afsluit voor een televisie, is het televisietoestel vaak het onderpand. Een onderpand dient als verzekering voor de kredietverstrekker. Hij weet dat u waarde in huis heeft om uw schulden mee te dekken. Als u op een gegeven moment u lening niet meer kunt afbetalen kunt u er van uit gaan dat de kredietverstrekker langs komt om de spullen terug te halen totdat u weer kunt betalen. Daarnaast kan er ook nog eens een boete op staan, omdat de kredietverstrekker hier veel kosten voor moet maken.

Kan mijn lening niet betalenEen ander goed voorbeeld van een onderpand is een lening voor een auto. Een auto wordt vaak op lening gekocht, omdat er maar weinig mensen zijn die genoeg geld hebben om in één keer het volledige bedrag te betalen. Als u dan op een gegeven moment stopt met de afbetaling van de lening is het voor degene die u de lening verstrekt heeft heel eenvoudig.

Hij of zij zal namelijk de auto komen ophalen totdat u weer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Hetzelfde geldt voor een lening op een huis. Als u uw hypotheek niet kunt aflossen zal de bank het huis in beslag nemen.

Een lening om een lening af te betalen

Sommige mensen komen op het idee om een lening af te sluiten, zodat ze een andere lening ermee af kunnen betalen. Dit is natuurlijk geen goede manier van werken, want de problemen worden zo alleen maar erger. U zit constant in de schulden, en op deze manier worden die natuurlijk nooit opgelost. Als u dit wilt gaan proberen krijgt u vaak te horen: u heeft al een lening, los die eerst maar af.

BKR-vermelding

In Nederland kennen we een systeem waarin bijgehouden wordt of mensen hun lening wel afbetalen. Het is geen probleem als iemand een lening heeft, maar zodra hij of zij bekend komt te staan als wanbetaler kan diegene een BKR-registratie krijgen. Veel mensen komen dan in de problemen, omdat ze dan vaak geen lening meer af kunnen sluiten. En als ze dit nog wel kunnen, dan betalen ze vanwege die registratie vaak een veel hogere rente, omdat het risico voor de kredietverstrekker hoger is.

Lening niet meer kunnen afbetalen

Als u uw lening niet meer kunt afbetalen zit er maar één ding op: ga praten met uw kredietverstrekker. Dit is de enige instantie die u kan helpen om het probleem op te lossen. Misschien is hij gewillig en geeft u uitstel van betaling. Misschien is er wel een mogelijkheid om een andere betalingsregeling te treffen. Maar hoe u het ook oplost: zorg er altijd voor dat de problemen met het aflossen van uw leningen niet structureel worden!

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.