Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Maximale lening

Bij het aanvragen van een lening of krediet is het goed om te weten hoe hoog het krediet maximaal mag zijn. Steeds meer mensen zoeken naar een maximale lening, omdat er gedacht wordt dat dit de beste optie is. Toch zijn er een groot aantal gevallen waarbij je beter niet voor de maximale lening kunt gaan, en juist een iets kleiner krediet kunt aanvragen.

De maximale lening wordt op basis van meerdere factoren berekend. Een kredietverstrekker wil zeker zijn dat de lening wordt terugbetaald, dus er worden eisen opgesteld waar een kredietaanvrager aan moet voldoen. Pas op het moment dat de aanvrager aan al deze eisen voldoet, zal de verstrekker overwegen of er inderdaad een maximale lening kan en zal worden afgesloten.

Zo wordt de maximale lening berekend

Een lening is een geldbedrag waar rente over wordt betaald. Daarbij betaal jij kosten aan de kredietverstrekker, waaronder administratie- en afloskosten. Deze kosten moeten volledig binnen de duur van de lening worden afbetaald. De kredietverstrekker zal daarom berekenen welke kosten jij maandelijks kunt maken om een lening af te betalen. Op basis daarvan kan een maximale lening worden berekend.

Als jij €500 per maand kunt aflossen, waarvan €100 bestaat uit de rente en overige kosten, dan zul jij jaarlijks €4.800 (12 x €400) kunnen aflossen. In combinatie met de loopduur van de lening, bijvoorbeeld 5 jaar, wordt gekeken welk bedrag er aan de maximale lening wordt gekoppeld. In dit rekenvoorbeeld ligt de maximale lening op 5 x €4.800 = €24.000.

Er zijn verschillende getallen binnen deze formule die door jouw persoonlijke situatie worden beïnvloed. Denk hierbij aan de loopduur: niet iedere lening heeft een duur van 5 jaar. Zo ligt de duur van een hypotheek tussen de 20 en 30 jaar, waardoor de maximale hypotheek ook hoger ligt dan de gemiddelde lening. En dan is er nog de maandelijkse aflossing. Deze wordt specifiek op basis van jouw financiële situatie berekend, en is gerelateerd aan jouw maandelijkse inkomsten, uitgaven en het besteedbaar inkomen.

Is het verstandig een maximale lening te nemen?

Het klinkt erg aantrekkelijk om direct voor de maximale lening te gaan: als je op dit moment voldoende geld hebt om het iedere maand af te lossen dan lijkt het een goed idee om voor het maximale bedrag te gaan. Je hebt tenslotte voldoende inkomen om de aflossing maand na maand te voldoen en de lening zo steeds verder af te betalen.

Maar dat betekent niet dat jij direct voor de maximale lening moet gaan. Het is soms beter om een stap terug te nemen en uit te zoeken welk bedrag jij nodig hebt. Je kunt beter te weinig lenen en achteraf een extra bedrag lenen dan vooraf het maximale bedrag nemen en zo te veel lenen. Want een te hoge lening komt met aanzienlijke extra kosten, waardoor jij maandelijks een hoger bedrag zult uitgeven en dus ook minder geld overhoudt.

Denk terug aan het rekenvoorbeeld dat hierboven is gegeven. Op basis van de maandelijkse aflossing en de looptijd is berekend dat de maximale lening op €24.000 ligt. En als jij in deze situatie €20.000 nodig hebt, is het zonde om deze €4.000 als extra te lenen. Je betaalt continue kosten over deze €4.000, waardoor jij iedere maand extra geld kwijt bent. Daarbij duurt het langer voordat de totale lening is afgelost, want je hebt 20% meer tijd nodig om de lening af te lossen. Het loont dus niet om deze €4.000 extra te lenen, want er komen alleen maar extra kosten bij kijken.

Beter te weinig lenen dan te veel

Bij een lening geldt altijd dat jij beter te weinig kunt lenen dan te veel. Je moet vooraf een kostenplaatje maken en op basis daarvan kijken welke mogelijkheden er zijn. De maximale lening is niet altijd interessant, en het is zonde van de extra kosten.

Als jij op dit moment nog geen duidelijk beeld hebt van de totale kosten die jij gaat maken - en welke jij wilt dekken door een lening te nemen - dan is het slim om voor een doorlopend krediet te kiezen. Je ontvangt in dit geval wel een maximale lening, maar maakt alleen kosten voor het bedrag dat jij opneemt. Als jij een maximaal doorlopend krediet van €24.000 hebt, en hiervan €20.000 opneemt om kosten te dekken, betaal jij niet voor de extra €4.000 die op dat moment als doorlopend krediet in de boeken staat. Dit bespaart een hoop geld en biedt tegelijkertijd de optie om - wanneer het toch nodig is om bij te lenen - snel meer te lenen.

Denk goed na over de maximale lening

Maak altijd een goed doordachte keuze wanneer jij een lening afsluit. Het klinkt bijzonder aantrekkelijk om direct maximaal te lenen om zo een groot bedrag te hebben. Toch is het vaak financieel verantwoord om voor een kleinere lening te kiezen of een doorlopend krediet te nemen.

Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.