Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Hypotheek voor starters wordt lastiger

Hypotheek voor starters wordt lastiger

Het wordt voor beginnende huizenkopers steeds moeilijker om aan een hypotheek te komen tegenwoordig. Nu heeft de huizenmarkt wéér een tegenslag te verwerken. Starters moeten vanaf volgend jaar rekening houden met het feit dat ze 5 tot 20% minder geld kunnen lenen.
Dit komt onder andere door het stijgen van de kosten voor het pensioen, de zorg en de kinderopvang. 

Vooral voor mensen die een lager inkomen hebben, wordt het moeilijker om geld te lenen. Voor hen geldt waarschijnlijk dat ze zo’n 20% minder geld kunnen lenen. Voor starters met een hoger inkomen zal dit hooguit 5% worden. Dit meldt het Financieel Dagblad afgelopen woensdag.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekent elk jaar hoeveel financiële ruimte mensen hebben om hun hypotheeklasten te dragen. Doordat de zorgpremies én de pensioenpremies omhoog gaan, krijgen mensen die een hypotheek willen afsluiten hier last van.
Banken die hypotheken verstrekken zijn niet verplicht om zich aan de regels/voorstellen van het Nibud te houden. Maar door de economische crisis doen de meeste banken dit wel.
Dit doen de banken om te voorkomen dat ze meer geld uitlenen dan dat ze kunnen.

Voor de woningmarkt, die de afgelopen jaren al niet lekker loopt, is dit weer een enorme klap. Starters zijn juist de doelgroep die de woningmarkt nodig heeft om weer op gang te komen. Maar nu deze doelgroep ook slechter aan een hypotheek kan komen, blijft de woningmarkt op dit punt steken.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.