Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Studenten lenen meer geld voor studie

Studenten lenen meer geld voor studie

Leningen werden tijdens de periode 1997 tot 2009 alsmaar een groter deel die de overheid aan uitgaven uitgaf aan de studiefinanciering. Ook waren de uitgaven die de overheid nam aan de studiefinanciering aan het toenemen. Het CBS heeft dit gemeld afgelopen week.

In het jaar 2009 was ongeveer 50% van de overheidsuitgaven die aan studiefinanciering werd besteed afkomstig van een lening. Dit is beduidend meer dan in 1997. In die tijd was 20% van de studiefinanciering afkomstig van een lening, en de overige 80% kwam voort uit een gift. Door de inflatie stegen de geleende bedragen deze periode met zo’n 1,1 miljard euro.

Dit komt mede omdat het aantal studenten toegenomen is. Studenten zijn afgelopen jaren ook steeds meer geld gaan lenen. Dit komt onder andere door het invoeren van de prestatiebeurs (1996-1997). Als een studie langer duurt dan de vastgestelde studieduur, dan wordt het geleende geld niet in een gift omgezet. Doordat deze invoering geleidelijk aan is ingevoerd, wordt dit regime geldig voor meer studenten.

In 2009 waren de giften die door de overheid aan studiefinanciering werden uitbetaald zo’n 200 miljoen euro lager dan in het jaar 1997. Dat komt deels omdat giften verruild werken naar leningen. Ook heeft het invoeren van de gratis schoolboeken ervoor gezorgd tot een lagere tegemoetkoming.

In het jaar 2009 gaf de overheid aan studiefinancieringen  3,7 miljard euro uit. Dit is een stijging van 1,7 miljard ten opzichte van 1997.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.