Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Langlopende hypotheken gaan meer geld kosten

Langlopende hypotheken gaan meer geld kosten

De hypotheken die een vaste renteperiode hebben die 10 jaar of langer is, gaan de komende tijd in prijs stijgen. De AFM heeft nieuwe toezichtregels, hierdoor worden deze hypotheken duurder. Het wordt daardoor voor banken steeds minder interessant om geld te verstrekken die deze vaste en lange renteperiode hebben. Mensen die geld lenen voor een huis bijvoorbeeld, en hiervoor een langere periode willen krijgen om af te betalen, zullen hiervoor fors meer geld voor moeten betalen.

Sinds september van het vorige jaar is de hypotheekrente aan het stijgen. Vooral de hypotheken met lange rentevastperioden. In de afgelopen zes maanden is de marktrente met 1% gestegen. Van deze marktrente wordt ook de hypotheekrente afgeleid.

In de laatste tijd hebben vooral beginnende huizenkopers het moeilijk om geld te lenen. De strenge regels van de AFM zorgen hiervoor. Niet alleen strengere regels van de AFM, maar de NHG-norm is ook aangescherpt. Omdat nu alle rentes fors aan het stijgen zijn, kunnen huizenkopers minder geld lenen en hierdoor kunnen ze hun gewilde woning niet bekostigen.

De gemiddelde bruto maandlast is met 170 euro gestegen. Dit zijn alleen de kosten van een gemiddelde hypotheek. De regels die strenger gemaakt zijn, moeten zorgen dat de banken stabieler zijn. Dit kan leiden tot een renteverhoging van 0,5%. Dit kan nog betekenen dat mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten nog eens 100 euro extra per maand moeten betalen.

Tussen de banken zijn de renteverschillen groot. Het verschil tussen de hoogste en laagste rente op dit moment is 1%.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.