Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Amsterdam gaat niet goed om met geld lenen

Amsterdam gaat niet goed om met geld lenen

De Rekenkamer van Amsterdam heeft afgelopen week een rapport opgesteld over de gemeente Amsterdam. Hieruit blijkt dat de gemeente slecht omgaat met garanties en leningen die de stad verstrekt. De gemeente blijkt hier ondervoldoende zicht op te hebben en ook is de gemeente niet op de hoogte van de risico’s. De gemeenteraad krijgt hier verder ook onvoldoende informatie over.

De gemeente Amsterdam laat organisaties geld lenen als de gemeente hier een maatschappelijk belang inziet. Amsterdam heeft voor een bedrag van 1 miljard euro uitgeleend. De gemeente heeft ook 11 miljard euro aan leningen verstrekt aan andere partijen.

Uit het rapport van de Rekenkamer blijkt ook dat de gemeente geen goed en duidelijk overzicht heeft van de uitstaande garanties en leningen. Ook bij overige stadsdelen en de gemeentelijke diensten is dit ook niet van toepassing. Ook is het vaak niet duidelijk wanneer het een lening of een garantie betreft.

De onderzoekers van de Rekenkamer denken dat Amsterdam het beheren van de risico’s niet goed verloopt. Er wordt niet op tijd gesignaleerd naar problemen. Dit is juist een belangrijk punt om op tijd interventies te nemen.

Amsterdam heeft sinds 2007 een verlies geleden van 5 miljoen euro aan garanties en leningen. De stad lost problemen op door nog eens extra geld uit te lenen of door subsidies. Dit kost allemaal weer extra en meer geld. Als Amsterdam nog 16,5 miljoen euro uitleent, kan dit tot een grote financiële schade leiden. Dit had voor een groot deel voorkomen kunnen worden als het beheer voldoende was geweest, volgens de Rekenkamer.

GVB (openbaar vervoerbedrijf) heeft het meeste geld geleend bij Amsterdam, namelijk 343 miljoen euro. Op de tweede plek staan de woningcorporaties met een geleend geld bedrag van 319 miljoen euro. Verder in de lijst staan Amsterdamse brandweer (46 miljoen euro), Koninklijk Theater Carré (13 miljoen) en de Stadsschouwburg met een geleend bedrag van ook 13 miljoen euro.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.