Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Banken strenger dan NHG

Banken strenger dan NHG

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft laten weten dat het de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te soepel vindt. De Nederlandse banken zijn vanaf 1 augustus gaan werken met een eigen aangescherpte gedragscode. Het risico op overkreditering is volgens de NVB anders onnodig groot. De NVB roept minister De Jager van Financiën dan ook op om de NHG-normen gelijk te trekken met de nieuwe normen van de banken zelf.

Gedragscode

De Gedragscode Hypotheken van de NVB wordt gesteund en toegepast door alle grote hypotheekverstrekkers in Nederland. De grootste verandering in de gedragscode is dat er voortaan meer afgelost moet worden bij aflossingsvrije hypotheken. Er mag nog maar maximaal 50 procent van de waarde van de woning aflossingsvrij worden geleend. Zo worden risico\'s als restantschulden en te hoge lasten beter afgedekt, volgens de NVB.

Maximale leenbedrag

Een tweede verandering is het maximale leenbedrag. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van de aankoopprijs. Om te voldoen aan de NHG-normen mag dit maximaal 108% van de aankoopprijs zijn, de NVB heeft dit in de nieuwe gedragscode teruggebracht naar 106%.

Verbouwing

De NHG-normen staan toe om een verbouwing mee te financieren. Dit is ook een doorn in het oog van de NVB. Volgens hen geeft een verbouwing namelijk absoluut geen garantie op waardevermeerdering van de woning, maar zorgt het wel gegearandeerd voor hogere hypotheeklasten bij meefinanciering.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.