Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Ophef over sociale leningen Vlaanderen

Ophef over sociale leningen Vlaanderen

In België is grote ophef ontstaan over hypothecaire leningen die worden afgesloten bij een sociale geldverstrekker. Die zouden namelijk - geheel tegen de bedoeling in - vaak veel duurder zijn dan leningen die bij een bank worden afgesloten. De rente is in sommige gevallen zelfs meerdere procenten hoger.

Sociale leningen kunnen worden afgesloten bij sociale kredietmaatschappijen. Die worden gesteund door bijvoorbeeld een woningfonds of de gemeente. Wie minder geld te besteden heeft en niet bij een gewone bank wordt geaccepteerd, kan soms toch bij een van deze organisaties geld lenen.

Sociaal geld lenen veel duurder

Er werd een onderzoek uitgevoerd naar de sociale leningen door Test-Aankoop, de Vlaamse tegenhanger van de Consumentenbond. Zij concludeerden dat sociale leningen juist niet bijzonder sociaal zijn in België. Het doel om minder draagkrachtige mensen toch een hypotheek te kunnen geven wordt wel gehaald, maar de prijs daarvoor is hoog. Volgens Test-Aankoop is het schrijnend hoeveel duurder men met een dergelijke lening is, terwijl men juist veel minder te besteden heeft.

Test-Aankoop ging rekenen met een aantal verschillende sociale leningen. Die werden vergeleken met vergelijkbare leningen bij banken. Daar kwam uit dat een lening van een ton over een periode van 20 jaar bij sommige sociale kredietmaatschappijen bijna 40.000 euro meer kost dan bij de goedkopere banken.

Vlaamse overheid

Sommige kredietmaatschappijen hebben inmiddels gereageerd. Enkelen geven zelfs toe dat er een probleem is en dat de rentetarieven te hoog zijn. Er wordt daarbij echter wel meteen gewezen naar de Vlaamse overheid, die bepaalt namelijk de rentetarieven waar de sociale leningen tegen afgesloten mogen worden.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.