Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Startersleningen raken op

Startersleningen raken op

In steeds meer gemeentes raken de potjes op waarvan startersleningen worden gefinancierd. Nadat eerder al in Zwolle en Hengelo het budget op was, werd deze week bekend dat ook in Tubbergen en Venlo geen geld meer is om starters op de woningmarkt te helpen.

De starterslening is een aanvullende hypothecaire lening, die naast de normale hypotheek van de bank wordt afgesloten. Deze lening heeft in de meeste gemeenten een maximum van 20.000 tot 40.000 euro. Als starter bij de gemeente geld lenen heeft als voordeel dat er de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te worden betaald. Op deze manier stimuleren gemeentes de starter bij het kopen van zijn eerste huis. Er zijn wel enkele voorwaarden aan vebonden, zo moet de hypotheek voldoen aan de normen van de Nationale Hypotheek Garantie en mag de aanschafprijs van het huis niet hoger zijn dan 180.000 euro. Niet elke gemeente steunt overigens op deze manier starters op de woningmarkt.

Aan het begin van elk jaar wordt er bij de gemeente een bepaald budget vrijgemaakt voor de leningen voor starters. In veel gemeenten is echter het geld reeds op en worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen.

In Overijssel werd eerder dit jaar al bekend gemaakt dat er voorlopig geen geld meer was voor steun vanuit de provincie. Daardoor zouden vanaf dat moment de gemeenten zelf alles moeten betalen. De gemeente Zwolle gaf daarop als eerste aan dat er dit jaar geen startersleningen meer mogelijk waren. Daarna volgde al snel de gemeente Hengelo. Deze week kwamen daar de gemeentes Hengelo en Tubbergen bij. De gemeente Olst-wijhe liet echter weten de starters niet te laten vallen. Daar zal de gemeente tot het eind van het jaar de leningen volledig op zich nemen, dus zonder hulp van de provincie.

Nadat de gemeente Venlo dit jaar 109 starters aan een aanvullende financiering had geholpen, was het totale budget van bijna 3 miljoen euro ook daar op. Nieuwe aanvragen worden dit kalenderjaar niet meer in behandeling genomen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.