Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

BKR wil meer gegevens over schulden

BKR wil meer gegevens over schulden

Het Centraal Bureau Krediet Registratie (BKR) pleit voor scherpere regelgeving met betrekking tot registratie van schulden. Momenteel heeft het BKR geen inzicht in schulden bij de woningbouwverenigingen, belastingdienst en energieleveranciers, maar zou dit wel graag willen.

Wanneer je als consument een lening of een krediet hebt is de kans vrij groot dat dit staat geregistreerd bij het BKR. Als er een achterstand is bij de betalingen betekent dit meestal dat opnieuw geld lenen niet zo eenvoudig meer is. Wanneer je echter een schuld hebt bij de woningbouwvereniging of de belastingdienst is dit niet bekend bij het BKR. Algemeen directeur Peter van den Bosch van het BKW pleit er daarom voor deze gegevens voortaan wel door het BKR te laten bijhouden. Volgens hem is dat nodig om de totale hoeveelheid schulden van Nederlandse consumenten terug te dringen. Mensen die onzichtbaar voor het BKR diep in de schulden zitten, kunnen dan niet meer geld lenen.

Het BKR poogde eerder dit jaar al om de gegevens waaruit geput kon worden uit te breiden. Dat vond het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) echter niet wenselijk. Het oordeel was toen dat dit de privacy van de consumenten teveel schond. Ook een vergelijkbaar plan van het internationale bedrijf Experian werd om diezelfde reden door het CPB afgeschoten. Volgens Van den Bosch is het daarom noodzakelijk de wet aan te passen zodat het BKR alsnog toegang kan krijgen tot meer gegevens over schulden. Volgens hem is dat een van en weinige manieren waarop het BKR kan bijdragen aan de wens van de overheid om de schuldenlast terug te dringen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.