Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Huizenprijzen gaan flink dalen

Huizenprijzen gaan flink dalen

Door een aantal ontwikkelingen zullen de huizenprijzen de komende tijd flink omlaag gaan. Er wordt een  gemiddelde daling verwacht van ongeveer 7%. Dat staat in een verslag van de Technische Universiteit Delft. De voornaamste reden voor de daling is dat geld lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeilijker wordt.

De grootste daling van huizenprijzen zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2012. Dat is in elk geval de verwachting van Calcasa, een bedrijf dat de waarde van vastgoed vaststelt. De verwachte daling is 3,5%, wat evenveel is als de gehele daling over het rampjaar 2009.

Een van de grootste redenen voor de daling is de aanscherping van de NHG die vanaf 1 januari gaat gelden. Vrijwel iedereen kan hierdoor minder geld lenen. Daarbij worden vooral mensen met een  middeninkomen geraakt. Voor hen wordt het extra moeilijk om een hypothecaire lening met NHG te krijgen. Het bedrag dat ze kunnen lenen wordt ongeveer 10% lager.

Hoogleraar Peter Boelhouwer die het onderzoek leidde vindt dit geen goede ontwikkeling. Hij stelt dat de maatregel te nadelig werkt op de huizenmarkt, die sowieso al klap na klap te verduren heeft gekregen de afgelopen jaren. Hij wordt tot op zekere hoogte in deze mening gesteund door Karel Schiffer, de directeur van het NHG. Hij is wel voorstander van de verlaging, maar hij zou het verstandiger achten om de maatregelen gefaseerd in te voeren over een periode van 4 jaar.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.