Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

De Jager stelt financieel rijbewijs voor

De Jager stelt financieel rijbewijs voor

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zou graag een financieel rijbewijs willen invoeren. Daarmee zouden consumenten worden getoetst op hun kennis van geld lenen en de risicos die daaraan vastzitten.

Eind vorige week werd bekend dat de Nederlandse schuldenlast ten opzichte van 2010 met bijna twintig procent is gestegen. Het gaat dan om langdurige betalingsachterstanden die lopen bij een incassobureau. Het gaat in totaal om 6 miljard euro. Eerder werd ook al bekend dat er inmiddels 300.000 mensen meer dan 6 maanden betalingsachterstand hebben bij hun zorgverzekeraar. Ondertussen blijven mensen steeds meer geld lenen.

Genoeg reden voor minister van Financiën Jan Kees de Jager om een financieel rijbewijs te ambiëren. Met deze toets wil hij consumenten beter voorbereiden op belangrijke financiële keuzes. Zonder een dergelijk rijbewijs zou een consument een complex financieel product - zoals geld lenen bij de bank om een huis te kopen - niet mogen afsluiten, tenzij hij daar gedegen advies over inwint.

De Jager vindt een financiële toets dus bittere noodzaak omdat volgens hem teveel mensen geen verstand hebben van de gevolgen van dergelijke ingewikkelde financiële producten. Volgens de Consumentenbond mag het zelfs nog wel een stapje verder. Zij vinden dat er gewoon altijd advies plaats zou moeten vinden, of een consument nu wel of niet zijn financiële rijbewijs heeft behaald. Er zijn echter ook enkele financiële experts die het nieuwe voorstel betuttelend vinden voor de vele consumenten die wel verstand hebben van financiële zaken.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.