Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Dexia leende geld uit voor eigen aandelen

Dexia leende geld uit voor eigen aandelen

Deze week maakte het Britse dagblad de Financial Times bekend dat de inmiddels genationaliseerde bank Dexia in het verleden geld heeft uitgeleend aan investeerders die daarmee vervolgens aandelen Dexia kochten.

Diverse bedrijven konden bij Dexia veel geld lenen, soms meer dan 1 miljard euro. Die gebruikten het geld vervolgens om aandelen te kopen van de bank zelf. Een cirkelvormige constructie die erg gevaarlijk is en inmiddels is verboden, al werden er toen het speelde volgens woordvoerders van de bank geen wetten overtreden.

De aandelen zelf waren het onderpand voor de uitgereikte leningen. Dit hield een enorm risico in, wanneer de koers van de aandelen zou dalen zouden er hoogstwaarschijnlijk gigantische verliezen ontstaan. Het doel van Dexia was om op een kunstmatige manier hun eigen kapitaal te vergroten. Al zegt de bank in een reactie op het artikel van de Financial Times dat er indertijd ook op andere manieren geld werd geleend die minder risicovol waren.

Deze week werd ook bekend dat de wiskundige modellen die Dexia gebruikte rammelden aan alle kanten. De echte risicos waren dan ook niet bekend bij de bank. Hier zou met name de Franse tak al meerdere malen op zijn gewezen door toezichthouders, die adviezen werden echter in de wind geslagen.

Inmiddels zijn al een aantal onderdelen van de bank verkocht en de komende tijd zullen er nog meer gaan volgen. Het doel is om de liquiditieitsbehoefte op korte termijn terug te dringen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.