Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

LOSR: Kredietverstrekkers vragen absurde rente

LOSR: Kredietverstrekkers vragen absurde rente

In een brief aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) gevraagd een onderzoek in te stellen naar bedrijven die geld lenen aan consumenten zonder daarbij aan de regels te voldoen.

Sommige bedrijven als PayMyDebt en DelayMyBill worden in de brief van de LOSR met name genoemd. Zij zouden niet alleen de wettelijk verplichte boodschap Geld Lenen Kost Geld niet vermelden in hun uitingen in de media, ook zouden ze ook het wettelijke maximaal toegestane rentepercentage van 16% voor leningen aan hun laars lappen. Rentevergoedingen van meer dan 30% zijn bij dit soort kredietverstrekkers volgens de LOSR geen uitzondering.

De maximale leenrente werd enkele jaren geleden ingesteld en wordt bepaald door een kleine rekensom. De maximale leenrente wordt daarbij verkregen door de huidige wettelijke rente te vermeerderen met 12%. Omdat de wettelijke rente momenteel 4% bedraagt is de maximale leenrente dus 16%. De door de LOSR genoemde bedrijven vragen volgens hen ongeveer het dubbele daarvan.

Vooral consumenten die geen andere kans zien om hun schulden te betalen maken gebruik van deze kredieten. In het geval van PayMyDebt gaat het om mensen die moeten voorkomen bij de rechtbank vanwege een schuld die ze niet kunnen betalen. PayMyDebt betaalt die schuld waardoor er geen zitting hoeft plaats te vinden, vervolgens betaalt de consument het bedrag in termijnen terug aan het bedrijf. Volgens de LOSR echter tegen onacceptabel hoge rente. Bij DelayMyBill gaat het om consumenten die in een eerder stadium een eerder opgedane schuld niet kunnen voldoen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.