Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Belgen kunnen hypotheek niet meer betalen

Belgen kunnen hypotheek niet meer betalen

Bijna dertigduizend Belgen zitten zo diep in de financiële problemen dat ze de hypotheek van hun huis niet meer kunnen betalen. Het gaat hierbij om gezinnen die een achterstand hebben bij het betalen van hun hypothecaire lening van drie maanden of langer.

Volgens de Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, wordt zoveel mogelijk vermeden om een gedwongen verkoopprocedure in gang te zetten. In plaats daarvan kijkt men liever of de schulden op een andere manier kunnen worden voldaan, bijvoorbeeld door het spreiden van betalingen of het anders invullen van de lening.

In 2008 waren nog 24.000 gezinnen zodanig in de problemen dat ze een betalingsachterstand hadden op hun hypothecaire lening, door de financiële crisis zijn dat er inmiddels 4.000 meer. De verwachting is dat dit aantal binnenkort de 30.000 zal overschrijden.

Ook in Nederland neemt het aantal betalingsachterstanden bij hypothecaire leningen toe. Inmiddels zijn dat er ongeveer 20.000. Ook in ons land willen de banken liever niet overgaan tot executieverkopen. Dat heeft aan de ene kant met hun toch al gehavende imago te maken, maar ook met het gemiddelde verlies van 50.000 euro per huis. Dat maakt tezamen namelijk 1 miljard euro. In plaats van een executieverkoop wordt liever gepoogd via andere kanalen de huizen kwijt te raken. Volgens Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) komen zo alleen de echte probleemgevallen bij een executieveiling terecht. Die waarbij de eigenaar van het huis bijvoorbeeld spoorloos is verdwenen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.