Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Friesland bezit obligaties Dexia

Friesland bezit obligaties Dexia

De provincie Friesland heeft bekend gemaakt dat het obligaties bezit van de in zware problemen geraakte bank Dexia. In totaal bedraagt het uitstaande bedrag tien miljoen euro. Het gaat om twee obligatieleningen, waarvan een afloopt op 28 oktober a.s. en de andere in 2017. Een obligatielening is een manier van geld lenen, waarbij die meestal wordt afgesloten met een groot aantal verschillende geldschieters.

Ook andere provincies en gemeenten zijn klant bij Dexia. Gelderland en Limburg hebben allebei geld op een spaarrekening staan bij Dexia. Volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven is door hen in 2006 bijna 12 miljoen euro in een garantieproduct van Dexia gestoken.

De gemeente Dordrecht had geld uitstaan bij Dexia, maar heeft dit inmiddels teruggehaald. De gemeente vond het niet langer een verantwoorde investering. Bij de beslissing om het geld weer terug te halen hebben wellicht ook ervaringen met een IJslandse bank een rol gespeeld. Enkele jaren geleden dreigde Dordrecht namelijk veel geld te verliezen toen die bank failliet ging.

De Belgische staat garandeert dat Friesland en andere Nederlandse provincies en gemeenten het geld terugkrijgen dat ze hebben uitgeleend aan Dexia, of bij de bank op een spaarrekening hebben staan.

De provincie Noord-Holland verloor in 2008 bijna 80 miljoen euro toen de IJslandse bank Icesave failliet ging. Er wordt nog altijd gepoogd dit geld terug te krijgen. Een woordvoerder van Noord-Holland heeft alvast laten weten dat zij geen geld meer stallen bij banken, maar alleen nog maar bij de Nederlandse overheid.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.