Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Meer bedenktijd huizenbezitters voor rentevoorstel

Meer bedenktijd huizenbezitters voor rentevoorstel

De Hypotheker dringt aan op wetgeving, waarin de verstrekkers van hypotheken verplicht worden gesteld om de consument een bedenktijd van drie maanden te geven met betrekking tot een nieuw rentevoorstel en de afloop van de rentevaste periode. Elke huizenbezitter zal met deze regelgeving de mogelijkheid krijgen om zich te beraden op andere of goedkopere alternatieven van de huidige hypotheek. Op dit moment krijgt de huizenbezitter pas vaak een maand voor het aflopen van de rentevaste periode een voorstel tot verlenging. Dat biedt de consument weinig tot geen mogelijkheden om in die korte periode alternatieven te onderzoeken en het verlengingsvoorstel voor de rentevaste periode te beoordelen in het licht van de huidige persoonlijke financiële situatie.

Zoals het verlengingsvoorstel voor een nieuwe rentevaste periode met de huidige regelgeving wordt aangeboden, is in het voordeel van de bank. De consumenten worden vier weken voor afloop van de rentevaste periode enigszins overvallen en zijn dan al snel geneigd om op het aangeboden voorstel in te gaan. Indien consument meer bedenktijd krijgen wordt daar door de consument ook vaak daadwerkelijk gebruik van gemaakt. Er kan advies worden ingewonnen en daaruit kan voortvloeien dat een andere hypotheek wellicht voordeliger is. Huizenbezitters zouden met een langere bedenktijd dan ook geld kunnen besparen. Uit de praktijk van de Hypotheker blijkt dat er een jaarlijkse besparing kan optreden van 800 euro als er een andere hypotheek wordt afgesloten. Zeker 150.000 huizenbezitters zouden daarvan kunnen profiteren. Overigens hebben minister De Jager en minister Verhagen eerder al een brief naar Tweede Kamer gezonden met daarin de melding dat zij een onderzoek willen beginnen om een termijn van drie maanden wettelijk verplicht te stellen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.