Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

AFM adviseert consumenten ten aanzien van snel lenen

AFM adviseert consumenten ten aanzien van snel lenen

De regelgeving voor de verstrekking van kredieten en leningen aan particulieren zijn in de afgelopen maanden weer eens aangescherpt. De AFM heeft in de laatste nieuwsbrief een dringend advies laten uitgaan aan consumenten met betrekking tot het zogenoemde flitskrediet, dat ook wel wordt aangeboden als minilening of minikrediet.

Een flitskrediet is van oorsprong een minilening van een klein bedrag met een looptijd van vijftien dagen of dertig dagen, waarvoor een hoge rente aan de klant in rekening werd gebracht. Er zijn tegenwoordig meerdere aanbieders op de leenmarkt, die niet over een vergunning beschikken en toch kredieten aanbieden aan de particulieren. Hierbij worden er hoge tarieven aan de consumenten doorberekend. Sinds de aanscherping van de wet voor minileningen zijn er overigens inmiddels een aantal aanbieders, die geen kredieten meer aanbieden, omdat er simpelweg niet aan de regels wordt voldaan. De AFM heeft overigens nog een aantal onderzoeken lopen naar de werkwijze en vergunning van meerdere aanbieders van snelle leningen.

De AFM raadt consumenten vooral aan om eerst goed de gevolgen af te wegen voordat er een lening afgesloten wordt. Bovendien wordt geadviseerd om alleen financiële producten af te nemen van bedrijven, die over de juiste vergunning beschikken. Verder laat de toezichthouder weten dat het niet verstandig is om  van aanbiedingen gebruik te maken, waarvoor de particulier meer dan het kredietvergoedingspercentage van 16 procent op jaarbasis moet betalen. Dat is het wettelijke maximaal toegestane percentage. Dat is eveneens van toepassing op de kosten, die in rekening worden gebracht voor het in rekening brengen van administratiekosten of voor het gebruikmaken van een spoedbetaling.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.