Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Boete voor bemiddeling in kredieten zonder vergunning

Boete voor bemiddeling in kredieten zonder vergunning

Het AFM heeft een boete voor kredietbemiddeling zonder vergunning opgelegd aan het Financieel Planbureau. De bestuurlijke boete met een hoogte van 24.000 euro is opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten aan de heer Brokerhof, die onder de naam van het Financieel Planbureau opereerde. De illegale bemiddeling in kredieten door dit bedrijf is met een boete bestraft.

In de periode van 14 september 2008 tot en met het einde van het jaar 2009 heeft de AFM kunnen vaststellen dat Brokerhof door middel van de websites leningloterij.nl en lenen.com informatie heeft ingewonnen over kredieten en inkomsten van consumenten. De informatie is door Brokerhof vervolgens gemeld aan financiële bedrijven. De informatie ging niet uitsluitend over de contactgegevens van de klanten, maar bevatte ook andere gegevens.

Daarmee werd de verbodsbepaling overtreden die voorschrijft dat er in Nederland geen bemiddeling in kredieten mag plaatsvinden zonder een vergunning. De websites zijn nog altijd in de lucht, maar Brokerhof heeft het beheer zelf niet meer in de hand. Momenteel beschikt de instelling, die de websites onder het beheer heeft wel over een vergunning van het AFM.

Overigens is de boete verlaagd van een bedrag van 96.000 euro naar 24.000 euro in verband met verminderde verwijtbaarheid. Brokerhof heeft namelijk aannemelijk kunnen maken dat hij geen illegale activiteiten heeft ondernomen op het gebied van bemiddeling. Twee uitspraken in het civiele recht lagen aan zijn bewering ten grondslag. Overigens kan het besluit van de Autoriteit Financiële Markten worden voorgelegd aan de recht, die het besluit kan beoordelen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.