Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Kort krediet goedkoper, hypotheekrente hoger

Kort krediet goedkoper, hypotheekrente hoger

Uit een vergelijking van de rentetarieven, zoals deze door de ECB en DNB zijn gepresenteerd kan een opvallende conclusie getrokken worden. Het blijkt namelijk dat de consumenten in Nederland meer hypotheekrente betalen dan huishoudens in de rest van de eurozone. Daar staat echter weer tegenover dat de consumenten in Nederland in verhouding goedkoper uit zijn met een kort krediet, variërend van rood staan tot de rentetarieven bij het gebruik van een creditcard.

De discussie over de rentetarieven van hypotheken is nog altijd gaande. De Vereniging Eigen Huis trekt niet voor niets aan de bel ten aanzien van het ontbreken van echte concurrentie van hypotheekaanbieders. De Rabobank is in Nederland de onbetwiste marktleider op de hypotheekmarkt en hoeft zich niet druk te maken om banken als de ING en de ABN Amro. Door de staatssteun ontbreekt het deze banken namelijk aan de mogelijkheden om de concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt in alle hevigheid aan te gaan met concurrerende rentetarieven. De Vereniging Eigen Huis ziet graag dat de NMA onderzoek gaat doen naar de concurrentie tussen de aanbieders van hypotheken. In 2011 heeft het onderzoek van de NMA geen resultaat opgeleverd met betrekking tot de mogelijke aanwezigheid van kartelafspraken.

Dat het geld lenen in de vorm van een kort krediet voor Nederlandse consumenten goedkoper blijkt te zijn dan elders in Europa is ten aanzien van de hogere hypotheekrente slechts een schrale troost. Geld lenen voor een huis is immers een langdurige verbintenis van twintig tot dertig jaar en daar valt voor de Nederlandse consument dus meer winst te halen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.