Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Nadeel voor starters bij lage hypotheek

Nadeel voor starters bij lage hypotheek

De Nederlandsche Bank heeft op het gebied van geld lenen een voorstel gedaan om de hypotheek te beperken. De beperking van de hypotheek zou volgens het voorstel inhouden dat er maximaal maar negentig procent van de woningwaarde geleend kan worden. Het Waarborgfonds Eigen Woningen is verontrust over het voorstel, want minder geld lenen voor een woning zal verregaande negatieve gevolgen hebben voor de starters op de woningmarkt.

Het voorstel van De Nederlandsche Bank komt erop neer dat kopers van een woning achttien procent van de woningwaarde aan eigen geld zouden moeten betalen. Geld lenen voor de financiering van een huis wordt daarmee drastisch beperkt. Indien een starter een woning wenst te kopen met een waarde van 175.000 euro, dan zal er ruim 31.000 euro aan eigen geld moeten worden ingebracht. Aangezien de genoemde woningwaarde van 175.000 euro zich in de lagere prijsklasse bevindt en het vooral de kopers met een bescheiden inkomen zijn, die in die prijsklasse zoeken, zal deze groep de dupe worden van het voorstel van minder geld lenen voor een woning.

Starters zullen bij het doorgang vinden van het voorstel eerst jarenlang moeten sparen voordat zij in staat zullen zijn om een eigen woning te kopen. Ongeveer zeventig procent van de huiseigenaren met een hypotheekgarantie heeft een hypotheek van meer dan negentig procent van de woningwaarde. Deze groep bestaat voornamelijk uit starters met een leeftijd beneden de 30 jaar. Overigens erkent het Waarborgfonds wel dat met het voorstel van De Nederlandsche Bank de risico’s beperkt zullen worden.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.