Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen via flitskrediet verboden door rechter

Geld lenen via flitskrediet verboden door rechter

De rechter heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen een kleine aanbieder van minileningen en de AFM. De aanbieder bood de mogelijkheid van geld lenen via het zogenoemde flitskrediet, dat ook wel een minikrediet wordt genoemd. Met de uitspraak heeft de rechter het flitskrediet zonder vergunning van de Autoriteit Financiële Markten verboden.

Het bedrijf in kwestie bood leningen aan van maximaal 150 euro voor een periode van ten hoogste drie weken, waarbinnen het bedrag weer moest worden terugbetaald. Indien de lening binnen de periode van drie weken weer werd terugbetaald, dan waren er geen verdere kosten aan verbonden. Dat is dus een goedkope manier van geld lenen. Maar in de praktijk bleek dat niet zo te werken.

Wie geld wilde lenen bij dit bedrijf moest namelijk vijf dagen wachten op de ontvangst van het geld. Als men het geld eerder wilde krijgen, dan was dat mogelijk, maar alleen via een spoedboeking. En juist voor de afhandeling van een spoedboeking werd een bedrag van 25 euro in rekening gebracht. Veel klanten wilden natuurlijk zo snel mogelijk het geld en kozen dus vaak voor de spoedboeking. Het bleek zelfs dat negentig procent daar de voorkeur aangaf.

Uit het oordeel van de rechter blijkt, dat er feitelijk sprake is van twee financiële producten. Een lening zonder kosten en een lening met spoedboeking en met kosten. De rechter heeft geoordeeld dat de kosten van een spoedboeking in verhouding tot het leenbedrag hoog zijn. Zeker gezien in het licht dat het mogelijk is om vier keer het bedrag van 150 euro te lenen. Als er dan gebruik wordt gemaakt van een spoedboeking kost het de consument 100 euro om 600 euro te lenen. Daar moet dus een vergunning van de AFM voor komen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.