Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Jonge huiseigenaren lopen veel risico

Jonge huiseigenaren lopen veel risico

Geld lenen voor de aankoop van een woning was in het verleden eenvoudig. Maar de groep jongeren tot een leeftijd van 35 jaar loopt op dit moment veel risico. Als het tenminste de bedoeling is om de huidige woning te verkopen. Jonge huiseigenaren beginnen vaak als starter op de woningmarkt en willen na een aantal jaren vaak naar een duurdere woning verhuizen.

Door de prijsdalingen op de woningmarkt zijn alle huizen in waarde gedaald. De jonge huiseigenaren kampen daardoor vaak met het risico van een restschuld als de woning op dit moment verkocht zou worden. Daar komt nog bij, dat deze groep jongeren vaak over weinig spaargeld beschikt.

Uit een door de Vereniging Eigen Huis gepubliceerd onderzoek is gebleken, dat bijna veertig procent van de huiseigenaren in de leeftijd van 26 tot 35 jaar te maken krijgt met een restschuld als de woning verkocht moet worden. Indien de werkloosheid verder oploopt, zal dat aantal verder toenemen.

Er was in 2011 sprake van een potentiële restschuld bij 517.000 huishoudens op een totaal van 3,5 miljoen huishoudens. De totale potentiële restschuld zou daarbij uitkomen op een bedrag van 15,3 miljard euro. Omgerekend is dat ongeveer 30.000 euro per huishouden. 

De VEH laat weten, dat de situatie over het geheel genomen overigens niet dramatisch is. De kwetsbaarheid ligt vooral bij jongeren tot 35 jaar, die naar het jaar 2001 met het geld lenen een eigen woning hebben gekocht. De hypotheek van deze groep is over het algemeen namelijk hoger dan de waarde van het huis.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.