Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Studenten lenen gemiddeld veel per maand

Studenten lenen gemiddeld veel per maand

Bijna een derde van alle studenten in het hbo en wo leent via DUO geld bij de overheid. Indien het totaal wordt omgerekend, zou een student maandelijks 365 euro aan geld lenen bij de overheid. Bij een studieduur van vier jaar en het maandelijks geld lenen komt dat uiteindelijk uit op een totaalschuld van 17.500 euro. Ongeveer een vijfde van de studenten ontvangt geen zorgtoeslag en meer dan tien procent van de studenten doet geen aangifte voor de belastingen.

Het niet ontvangen van zorgtoeslag en het niet doen van belastingaangifte scheelt de studenten geld. Het Nibud heeft een onderzoek gehouden onder drieduizend studenten en heeft laten weten, dat de studieschuld toe zal blijven nemen indien de overheid doorgaat met het doorvoeren van de bezuinigingsmaatregelen. Veel studenten zijn niet helemaal op de hoogte van de leenvoorwaarden van DUO, zoals de hoogte van de rente. Het Nibud raadt de studenten aan om bij het geld lenen van de overheid wel goed de voorwaarden door te nemen, zodat verrassingen aan het einde van de studietijd kunnen worden voorkomen.

Overigens spaart ook een groot deel van de studenten, want zeventig procent heeft aangegeven dat te doen met een gemiddeld bedrag van 100 euro op maandbasis. Uitwonende studerenden hebben gemiddeld genomen een bedrag van 914 euro op maandbasis tot de beschikking en bij thuiswonenden is dat gemiddeld 535 euro. Studenten met een bijbaan verdienen 345 euro bij als er naar het gemiddelde wordt gekeken. Voor de meeste studenten geldt dat de kosten hoger zijn dan de inkomsten. Ouders springen echter vaak bij door de huur van de studentenkamer of het collegegeld te betalen, zodat de studenten wat dat betreft wel rond kunnen komen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.