Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen voor woning haast alleen nog met NHG

Geld lenen voor woning haast alleen nog met NHG

Geld lenen voor een huis gebeurt tegenwoordig haast alleen nog maar door een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De overheid staat daarbij als het ware garant voor het ontstaan van een eventuele restschuld indien er sprake is van een gedwongen verkoop. Ongeveer tachtig procent van de kopers van een woning neemt tegenwoordig een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dat was voor de kredietcrisis nog maar dertig procent.

De NHG werd destijds ingevoerd om de starters meer zekerheid te bieden op de huizenmarkt. Doordat de huizenprijzen sinds een paar jaar geleden alleen maar dalen, is er nu sprake van een stijgende onzekerheid. Er blijft tegenwoordig vaker een restschuld over als de eigenaren hun woning moeten verkopen. De maximale grens voor het kopen van een woning met NHG is enkele jaren geleden naar 350.000 euro verlegd om voor een betere doorstroming op de huizenmarkt te zorgen. Hierdoor werd het voor de huizenkopers weer eenvoudiger om geld te lenen bij de bank voor het financieren van een woning.

De banken hebben overigens ook voordeel bij het geld lenen met NHG aan huizenkopers. Mocht een huiseigenaar niet meer in staat zijn om de vaste hypotheeklasten te voldoen, dan heeft de bank de garantie dat de overheid met de staatsgarantie de restschuld bij gedwongen verkoop voldoet.

Overigens is de onzekerheid op de huizenmarkt nog lang niet voorbij. Dat maakt het voor de consumenten wel aantrekkelijk om geld te lenen met Nationale Hypotheek Garantie. De echte doorstroming op de huizenmarkt komt echter nog steeds niet op gang en het is maar de vraag of dat op korte termijn wel zal gebeuren.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.