Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen via annuiteitenhypotheek is te duur

Geld lenen via annuiteitenhypotheek is te duur

Als straks de aflossingsvrije hypotheek wordt beperkt en geld lenen via een annuïteitenhypotheek gangbaar wordt, dan is de consument te duur uit. De meeste banken maken namelijk extra winst op annuïteitenhypotheken. Dat komt omdat voor dit type hypotheek eenzelfde rentetarief wordt berekend als voor een aflossingsvrije hypotheek.

De hypotheekexpert Oscar Noorlag van de Hypotheekshop stelt echter dat een annuïteitenhypotheek voor een bank minder kosten met zich meebrengt. De risico’s zijn bij een dergelijke hypotheek namelijk veel lager. Dat voordeel dient eigenlijk teruggegeven te worden aan de consument door de annuïteitenlening goedkoper te maken. In 2013 zijn de huizenkopers verplicht om voor een annuïteitenlening te kiezen. De banken en de politici zien het zeker zitten om annuïteitenhypotheken gangbaar te laten worden. De consumenten zullen er in elk geval minder voordeel bij hebben.

In de eerste plaats worden de maandlasten hoger bij een annuïteitenhypotheek en wordt het fiscale rentevoordeel in de loop der jaren minder, omdat er elke maand een stukje van de hypotheekschuld wordt afgelost. Bovendien blijkt dat de rente bij deze vorm van geld lenen op kunstmatige wijze hoog wordt gehouden. Rekening houdend met de lagere kosten voor banken door het lagere risico kan geconcludeerd worden dat de banken er extra winst op maken.

De verwachting is niet dat de banken hun financiële voordeel aan de klanten ter beschikking stellen door een lagere hypotheekrente vast te stellen voor annuïteitenhypotheken. Op dit moment is het aantal annuïteitenhypotheken nog erg beperkt, maar dat aantal zal in 2013 waarschijnlijk fors gaan toenemen net als de lineaire hypotheken.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.