Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen cultuur lijkt doorgeslagen te zijn volgens Nibud

Geld lenen cultuur lijkt doorgeslagen te zijn volgens Nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft een onderzoek, genaamd \'Geldzaken in de Praktijk\' gepresenteerd. Hieruit is gebleken, dat Nederlanders veel meer geld zijn gaan lenen. In 2011 heeft ongeveer een op de tien huishoudens geld geleend van vrienden of familie. In 2009 werd het geld lenen bij familie en vrienden nog maar door vijf procent gedaan.

Geld lenen bij familie en vrienden werd door negen procent van de huishoudens gedaan in 2011. Bovendien had 3,7 miljoen van de huishoudens een geldlening. Daarbij is de hypotheek overigens niet meegenomen. Gezinnen met kinderen en jongeren hebben het vaakste geld geleend. Bij de bank werd door 23 procent van deze groep geld geleend. Uit het onderzoek blijkt, dat in 2009 veertig procent meer dan 2.000 euro heeft geleend en dat aantal is in 2011 gegroeid tot vijftig procent.

Het Nibud noemt het stijgende leengedrag verontrusten. Er komen namelijk nu te veel huishoudens, die te maken krijgen met een geldlening en daar onder gebukt gaan. Bovendien geeft twintig procent van de huishoudens aan, dat als er niet genoeg geld voorhanden is, er geld geleend zal worden om een aankoop te doen. Het Nibud stelt dat de cultuur op het gebied van geld lenen daarmee doorgeslagen lijkt te zijn.

Het Nibud gaat in samenwerking met andere partijen, zoals banken, consumentenorganisaties en de overheid kijken hoe deze cultuur van geld lenen veranderd kan worden. Het Nibud denkt dat een landelijke campagne voor bewustzijnsverandering van de consument daarbij zou kunnen helpen. Consumenten zouden bewust moeten worden gemaakt van de gevolgen van het lenen van geld op de lange termijn.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.