Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Nieuwe incassowet bij schulden

Nieuwe incassowet bij schulden

Geld lenen en de aflossing niet meer kunnen betalen, rekeningen niet op tijd voldoen en andere vormen van betaalverzuim zijn per 1 juli 2012 onderworpen aan de nieuwe incassowet bij schulden. Met de intrede van de nieuwe incassowet zullen de kosten van schulden in het vervolg wettelijk bepaald zijn. Dat betekent duidelijkheid voor de consument.

Per 1 juli 2012 staat voor elke schuld een vast bedrag, dat aan kosten in rekening mag worden gebracht. Elke consument kan dan bij een incassovordering zelf uitrekenen en controleren wat de extra kosten zullen zijn. Bij een schuld tot een bedrag van 1.500 euro bedragen de nieuwe incassokosten 15%. Het minimumbedrag is daarbij vastgesteld op 40 euro. Over de volgende 2.500 euro wordt er 10% aan extra kosten in rekening gebracht. Staat er een schuld open van bijvoorbeeld 100 euro, dan bedragen de kosten 40 euro.

Incassobureaus mogen met ingang van de nieuwe incassowet geen extra kosten gaan stapelen. Dat betekent dat in het vervolg administratiekosten bijvoorbeeld niet meer extra in rekening mogen worden gebracht. Dat geldt ook voor kosten van aanmaning, herinneringskosten en andere benamingen, die als extra kostenpost vaak werden opgevoerd.

De nieuwe incassowet is alleen van toepassing op vorderingen, die na 1 juli 2012 ontstaan. Voor de lopende incassoprocedures gelden de nieuwe tarieven dus niet. Het is belangrijk dat consumenten geïnformeerd worden over de nieuwe incassowet, zodat de consument zelf kan nagaan of de incassokosten op de juiste manier in rekening worden gebracht. Zodra een schuld opeisbaar wordt, zal de eiser een aanmaning moeten sturen. De consument heeft dan nog veertien dagen de tijd om de schuld zonder extra kosten te voldoen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.