Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Meer mensen lenen geld bij familie

Meer mensen lenen geld bij familie

Geld lenen wordt in Nederland steeds meer gedaan en niet alleen bij banken. In 2011 hadden in totaal 3,7 miljoen huishoudens in het land een geldlening. De leningen bij de bank zijn populair, maar geld lenen bij de familie wordt door steeds meer Nederlanders gedaan. In 2009 was er slechts sprake van vijf procent, die op deze wijze geld hebben geleend, maar dat percentage is nu verdubbeld tot tien procent. Het Nibud vindt dat een verontrustende ontwikkeling.

Geld lenen bij familie of vrienden is goedkoper dan het afsluiten van een lening bij bijvoorbeeld een bank. De rente of vergoeding kan namelijk in overleg worden bepaald of zelfs helemaal achterwege blijven. Maar het lenen bij familie of vrienden brengt ook een risico met zich mee in de relationele sfeer. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld niet meer aan de aflossingsverplichtingen voldaan kan worden.  Dat kan de relationele verhoudingen natuurlijk wel op het spel zetten. Bij het ontvangen van een geldlening van een familielid zal er ook geen bkr toetsing volgen. Het is dus niet duidelijk of het financieel verantwoord is om een lening te ontvangen.

Het lenen bij een familielid of vriend kan worden aangemerkt als een onderhandse lening. Ondanks dat er bij een bekende geld geleend wordt, is het verstandig om de afspraken vast te leggen in een overeenkomst. Beide partijen hebben dan duidelijkheid en kunnen op de overeenkomst terugvallen als de situatie door de een anders geïnterpreteerd wordt. Uit het onderzoek van het Nibud is verder gebleken, dat een groot aantal van de consumenten een lening als een echte last ervaart. Het is vaak moeilijk om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.