Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen voor studie en gevolgen voor latere hypotheek

Geld lenen voor studie en gevolgen voor latere hypotheek

Geld lenen tijdens de studie heeft een schuld tot gevolg, die na de studie van invloed kan zijn op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek. De schuld kan na jaren lenen fors opgelopen zijn en niet iedereen is in staat om deze gelijk na de studie af te betalen. De rente op studieschulden is relatief laag en het aflossingsbedrag zal onder meer afhankelijk zijn van het inkomen als de aflossingsverplichting is gestart. Op dit moment kan het verkrijgen van het gewenste hypotheekbedrag lastig zijn als er sprake is van een hoge studieschuld.

Verstrekkers van hypotheken zijn verplicht om een financieel verantwoord hypotheekbedrag te verstrekken. Er wordt door verstrekkers van hypotheken dan ook rekening gehouden met bestaande schulden, waarbij er van een schuldpercentage per maand als extra last wordt uitgegaan. Op de woningmarkt levert deze gang van zaken voor starters met een studieschuld een lager hypotheekbedrag op. Dat kan starters natuurlijk weerhouden om een woning te komen als er onvoldoende hypotheek wordt verstrekt om een huis op basis van de eigen voorkeuren en wensen te kopen.

Er zijn dit jaar al vaker kamervragen gesteld en partijen, zoals de AFM en het Verbond van Verzekeraars hebben geconcludeerd dat de weging van een schuld in de vorm van een studielening minder zwaar mag zijn. Het percentage dat wordt meegewogen van de studieschuld per maand dat als maandlast wordt gezien, zal daardoor lager worden.

Uiterlijk op 1 april 2013 zullen de banken en de hypotheekverstrekkers de weging van de studieschuld verminderen, zodat starters op de woningmarkt een hogere hypotheek te kunnen krijgen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.