Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Het wordt geld lenen voor studenten

Het wordt geld lenen voor studenten

De langstudeerboete is afgeschaft, maar er worden wel andere verregaande maatregelen getroffen, waar alle studenten mee te maken zullen krijgen. Het systeem van studiefinanciering wordt als het aan de VVD en de PvdA ligt namelijk ingrijpend veranderd. Het wordt geld lenen, want er liggen plannen om een sociaal leenstelsel door te voeren voor de studenten. Dat houdt in dat de gratis basisbeurs in elk geval voor alle studenten komt te vervallen.

Het nieuwe sociale leenstelsel zou al in 2014 worden ingevoerd, maar zal dan alleen voor de nieuwe lichting studenten gelden. Het geld lenen voor het bekostigen van de studie gaat overigens wel gepaard met een gunstig rentetarief. Bovendien hoeft de studielening pas te worden afbetaald nadat de studie is afgerond en de student een baan heeft gevonden.

De LSVb had al een vermoeden dat er een sociaal leenstelsel zou komen nadat het besluit was genomen dat de langstudeerboete afgeschaft is. De studentenvakbond is fel tegen het voorstel van het invoeren van een leenstelsel voor studenten. Het plan maakt het namelijk lastig om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs te waarborgen. Dat het leenstelsel ook de benaming sociaal krijgt, komt doordat de studenten na hun studie ruimschoots de gelegenheid krijgen om de lening terug te betalen tegen een gunstige rente.

Overigens staat de Vereniging van Universiteiten minder negatief tegenover de plannen van het sociale leenstelsel. Het kan zelfs als een prikkel dienen om op een efficiënte manier de studie aan te pakken en te structureren. De SP is tegen het voorstel net als de SGP, ChristenUnie en het CDA.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.