Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen voor hypotheek vaker via tussenpersoon

Geld lenen voor hypotheek vaker via tussenpersoon

Consumenten die geld lenen in de vorm van een hypotheek voor de aanschaf van een huis doen dat steeds vaker via een tussenpersoon. De bank wordt dus vaker gepasseerd en ook betalen de consumenten minder geld aan provisie op het verkregen advies van de tussenpersoon voor de hypotheek. Dat is gebleken uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten.

Het is voor het eerst dat er meer consumenten voor een advies voor de hypotheek in plaats van naar een bank naar een tussenpersoon gaan. Maar liefst 41 procent van de mensen gaat naar een tussenpersoon om daar een hypotheekadvies te krijgen en naar de bank gaat veertig procent van de mensen. Twee jaar geleden waren de banken nog in het voordeel, want toen gaf 63 procent de voorkeur om rechtstreeks naar een bank te gaan voor het geld lenen in de vorm van een hypotheek. Overigens kiest tien procent van de mensen ervoor om naar een hypotheekwinkel te gaan.

Negen op de tien personen die een tussenpersoon bezoeken sluiten daar uiteindelijk ook de hypotheek af. Dat is bij banken ongeveer vijfenzeventig procent. Voor de hypotheekwinkels geldt dat twee op de drie consumenten daar een hypotheek afsluit als er een advies is verkregen. De consumenten betalen bij vijfentwintig procent van de hypotheekadviezen een bedrag aan provisie. Dat was in het begin van het jaar nog maar één op de drie. Met ingang van het komende jaar mogen de adviseurs alleen nog maar een vast bedrag vragen en geen provisie in de vorm van een percentage van de hypotheek meer in rekening brengen.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.