Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Kosten geld lenen voor hypotheek hoger in Nederland

Kosten geld lenen voor hypotheek hoger in Nederland

Geld lenen voor een woning is in Nederland duurder dan in de nabij gelegen landen. In ons land ligt het lenen van geld voor een huis één procentpunt hoger. Het Centraal Planbureau komt tot deze constatering aan de hand van de gegevens van de Europese Centrale Bank. Het Centrale Planbureau heeft naar aanleiding van een verzoek van minister Blok een onderzoek uitgevoerd.

Het CBP heeft voor de hogere hypotheekrente onder meer als verklaring dat de concurrentiestrijd tussen partijen op de hypotheekmarkt in Nederland zijn afgenomen. Een andere reden die voor de hogere hypotheekrente wordt gegeven is, dat de banken meer risico’s lopen doordat er nog altijd sprake is van dalende prijzen op de huizenmarkt. Minister Blok heeft onlangs laten weten er heil in te zien dat ook buitenlandse partijen zich op de hypotheekmarkt in Nederland kunnen begeven om zo meer concurrentie te laten ontstaan. Meer concurrentie zal volgens de minister leiden tot lagere rentepercentages voor de hypotheken.

De Tweede Kamer ziet graag dat er voor de zomer nog plannen komen waardoor de concurrentie tussen de banken in Nederland kan worden vergroot. De afgenomen consumptie en de lage groei van de economie zijn volgens het Centraal Planbureau verder de oorzaken van de hogere rente van de hypotheek. Vanaf het jaar 2008 zijn de prijzen van de woningen in Nederland met twintig procent gezakt. De onzekerheid over de maatregelen die er met betrekking tot de woningmarkt genomen zullen worden heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling op de huizenmarkt.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.