Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Tweede lening naast hypotheek niet voor iedereen geschikt

Tweede lening naast hypotheek niet voor iedereen geschikt

Een van de besluiten uit het woonakkoord heeft betrekking op het extra geld lenen naast het afsluiten van een hypotheek bij het kopen van een woning. Het gaat er dan om dat bijvoorbeeld starters een hypotheek kunnen afsluiten en daarnaast een tweede lening kunnen nemen om de woonlasten in de startfase te beperken. De Autoriteit Financiële Markten zal erop toezien dat deze vorm van geld lenen door starters wel in het belang van de consument moet zijn.

Bij de zogenoemde Blok-hypotheken is het mogelijk dat starters met een goed vooruitzicht op de arbeidsmarkt en loopbaanontwikkeling in een deel van de hypotheek te voorzien door een tweede lening af te sluiten. Het afsluiten van een tweede lening naast de hypotheek heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat de totale maandlasten bij een tweede lening in het begin lager zullen zijn. Het nadeel is echter dat de rente van de tweede lening niet fiscaal aftrekbaar is bij de aangifte inkomstenbelasting.

Als er gekeken wordt naar de termijn van dertig jaar die betrekking heeft op de looptijd van de hypotheek dan is degene zonder tweede geldlening uiteindelijk voordeliger uit. Dat maakt dat de Blok-hypotheek dan ook niet voor elke doelgroep geschikt zal zijn. Minister Blok ziet dat er wat dat betreft risico’s aan verbonden zijn en is dan ook van mening dat banken en hypotheekadviseurs de consument daarop moeten wijzen. Starters op de woningmarkt die uitstekende perspectieven hebben met betrekking tot hun loopbaan kunnen eenvoudiger de keuze maken voor een tweede lening dan starters met minder goede vooruitzichten.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.