Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Geld lenen via leenstelsel gaat ten koste van studie

Geld lenen via leenstelsel gaat ten koste van studie

De invoering van het leenstelsel waarbij studenten geld lenen voor het bekostigen van hun studie wordt voor nieuwe studenten een jaar uitgesteld. De studentenorganisaties in Nederland zijn nog altijd ongerust over de betaalbaarheid van het volgen van een studie als het leenstelsel voor alle studenten zal worden ingevoerd. De verwachting is namelijk dat studenten meer zullen gaan werken tijdens hun studie om zo de schuld als gevolg van het geld lenen voor de studie te beperken. Dat studenten meer gaan werken zal waarschijnlijk ten koste gaan van de studie. Deze conclusie zal het Sociaal Cultureel Planbureau binnenkort vermoedelijk ook trekken in het onderzoek dat op korte termijn zal verschijnen en betrekking heeft op de gevolgen van het sociaal leenstelsel.

De eerste conclusie is namelijk al bekend geworden en luidt dat er vermoedelijk een aversie tegen het lenen zal ontstaan. Studenten zullen bij de invoering van een sociaal leenstelsel er alles aan doen om zo beperkt mogelijk geld te lenen. Er wordt in dat opzicht ook wel van leenaversie gesproken.

De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, wil in 2014 het leenstelsel invoeren, waarmee de basisbeurs vervangen zal worden. Verder bestaat er ook een mogelijkheid dat de OV-Studentenkaart, waarmee studenten beperkt gratis vrij kunnen reizen zal verdwijnen. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft deze gevolgen onderzocht net als een aantal andere aspecten, zoals de gevolgen van de situatie waarin studenten langer de tijd krijgen om hun studieschulden terug te betalen. Verder is onderzocht wat de gevolgen zijn bij het stijgen van de aanvullende beurs en is er gekeken naar de gevolgen als de rente eventueel gewijzigd zal worden.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.