Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Roodstand wordt door consumenten niet als geld lenen beschouwd

Roodstand wordt door consumenten niet als geld lenen beschouwd

In opdracht van de Autoriteit Financiële Markten is er een onderzoek uitgevoerd en daaruit is gebleken dat ongeveer vijftig procent van de consumenten in Nederland met enige regelmaat rood staat op de betaalrekening. Opvallend is dat de consumenten die rood staan dat niet zien als geld lenen en om die reden wordt de rente door hen veel te laag geschat.

Een groep van 500 consumenten werd gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek dat door onderzoeksbureau GfK werd uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek dat 44 procent van de consumenten met enige regelmaat rood staat en dat 15 procent elke maand te maken heeft met een roodstand bij de bank. Verder blijkt dat consumenten met een roodstaand minder dan 10.000 euro spaartegoed hebben en dat het inkomen op jaarbasis beneden de 39.000 euro ligt.

Rood staan is een vorm van geld lenen en kent een hoge rente die gemiddeld tussen de 12 procent en 15 procent is gelegen. De consumenten zijn zich van dit hoge rentepercentage niet altijd bewust en denken dat de roodstand gepaard gaat met een rentepercentage dat beneden 6 procent ligt. Rood staan is voor consumenten in dat opzicht duurder dan het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat personen die al over een consumptief krediet beschikken in verhouding tot anderen vaker rood staan. Maar liefst 80 procent deze groep staat vaak rood en 34 procent daarvan staat zelfs elke maand rood op de betaalrekening.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.