Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Afab moet schadevergoeding betalen door te groot krediet te verstrekken

Afab moet schadevergoeding betalen door te groot krediet te verstrekken

Afab is door een uitspraak van het gerechtshof veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding in verband met het verstrekken van een te groot krediet. De consumenten wilden geld lenen bij Afab en kregen een krediet van 25.000 euro. Op dat moment had het stel echter al een lening lopen bij de DSB met een bedrag van ongeveer 55.000 euro.

Het bedrag van 25.000 euro werd in 2007 geleend bij Afab, maar het stel merkte al binnen een paar maanden dat het krediet boven hun draagkracht uitkwam. Het hoge krediet van 25.000 werd door Afab toegekend zonder dat er rekening werd gehouden met het krediet dat eerder al bij de DSB was afgesloten. Het gerechtshof is van mening dat de kredietverstrekker op de hoogte had moeten zijn van het krediet dat de aanvragers van de lening bij de DSB hadden lopen. Indien Afab rekening had gehouden met het bestaande krediet, was er op basis van de draagkracht hooguit een krediet van 15.000 euro mogelijk geweest. Het bedrag van 25.000 euro werd geleend om een ander krediet mee af te lossen ter waarde van 16.500 euro en de rest van het geld werd besteed voor het laten uitvoeren van een reparatie aan het dak.

Het hoge krediet van Afab heeft ertoe geleid dat het stel schade heeft ondervonden. Het gerechtshof heeft bepaald dat het opgenomen leenbedrag van 8.500 euro niet als schade kan worden beschouwd, daar erkent dat de rente wel als schade gezien kan worden. De reeds betaalde rente en de toekomstige rente wordt als schade beschouwd en het is Afab die deze schade moet voldoen net als de juridische kosten die zijn ontstaan.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.