Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Beslagvrije voet wordt bij schulden niet altijd juist gehanteerd

Beslagvrije voet wordt bij schulden niet altijd juist gehanteerd

Wie door geld lenen in de financiële problemen is gekomen en niet meer in staat is om de schulden af te betalen kan met de deurwaarder te maken krijgen. Nu is in het nieuws gekomen dat de deurwaarders onvoldoende informatie verstrekken aan consumenten met schulden ten aanzien van de beslagvrije voet. Het blijkt zelfs dat de deurwaarders de beslagvrije voet vaak te laag vaststellen op het moment dat er beslag op het salaris of uitkering wordt gelegd.

De beslagvrije voet is een bedrag van het inkomen waar de deurwaarders geen beslag op mogen leggen om de consumenten met schulden op die manier een bestaansminimum te kunnen garanderen.

Dat de deurwaarders niet altijd even zorgvuldig omgaan met het vaststellen van de beslagvrije voet en het verstrekken van informatie komt voort uit een rapport van de Nationale ombudsman. In dat rapport wordt geconstateerd dat er door de deurwaarders te weinig rekening wordt gehouden met een aantal aspecten. Zo wordt de beslagvrije voet bijvoorbeeld in bepaalde situaties geheel onterecht niet toegepast op de huurtoeslag en de zorgtoeslag en evenmin op ander inkomen en op de voorlopige teruggave van heffingskortingen.

Uit het rapport blijkt dat er veelvuldig sprake is van schending van de beslagvrije voet, waardoor de consumenten met schulden nog verder in de financiële problemen terechtkomen.

De Nationale ombudsman is van mening dat deurwaarders de taak hebben om een juiste beslagvrije voet te hanteren, zodat de schuldenaren worden beschermd in het bestaansminimum. Ook is de ombudsman van mening dat een onjuist vastgestelde beslagvrije voet met terugwerkende kracht gecorrigeerd moet kunnen worden.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.