Let op! Geld lenen kost geld.

Lening aanbieders

Minder geld lenen voor woning in 2014

Minder geld lenen voor woning in 2014

Met ingang van 1 januari 2014 kunnen consumenten in Nederland minder geld lenen voor de aankoop van de woning. Het bedrag van de maximale hypotheek wordt namelijk lager doordat er sprake is van een koopkrachtdaling in combinatie met lagere rentes van de hypotheek.

Het Nibud heeft voor 2014 een aantal gegevens vastgesteld, zoals de financieringslast, waarmee het inkomensdeel bedoeld wordt dat voor het betalen van de hypotheeklasten maximaal kan worden aangewend.

Bij consumenten met een inkomen tot een bedrag van 24.000 euro per jaar wordt een daling verwacht van anderhalf tot drie procent. Voor de hogere inkomens vanaf 45.000 euro wordt een verlaging verwacht van 1 procent. Bij een lage hypotheekrente zullen de effecten van de daling het grootste zijn, want bij een lagere rente zullen de percentages van de financieringslasten een sterkere daling laten zien.

Indien er sprake is van een hoge hypotheekrente dan wordt er meer geprofiteerd van het fiscaal voordeel in vergelijking met een lage hypotheekrente. Bovendien is er altijd sprake van een risico op het moment dat de rente van de hypotheek weer kan gaan stijgen.

Overigens bestaan er nog wel mogelijkheden om meer geld te lenen voor een woning, want onlangs werd bekend dat er een hogere hypotheek mag worden genomen op een energieneutrale woning. Zo ligt het in de planning dat consumenten met een jaarlijks inkomen vanaf 29.000 euro de mogelijkheid krijgen om tot maximaal 13.500 euro meer te lenen voor de aanschaf van een energieneutrale woning. Bijvoorbeeld voor energieneutrale huizen in specifieke nieuwbouwprojecten, waarbij de energierekening te verwaarlozen zal zijn.

 


Menu

Over geld lenen

Overzicht aanbieders

(Goedkoper) lenen zonder zorgen?

Vraag geheel vrijblijvend
offertes op maat aan.